Reîntregirea de sub tichia „mărinimiei” lăpuşniene

Să vă fie de bine! Acesta ar trebui să fie noul slogan verde portocaliu rebrenduit. Să vină din toată inima ce va fi să înlocuiască actualul trandafir al spinilor amăgirii. Căci, dacă vodă a luat, vodă dă înapoi, nu? Când va voi. Şi uite că parcă s-ar îndura să arunce şi poporului nişte firimituri. Că tot duce fleica pactului financiar în braţele Europei, să o îndestuleze că pare sărmana înfometată după toate cele pe care le-a tras cu Grecia.

Or, să nu sară cumva poporul în sus când o să vadă câţi bani se iau din sărăcia sărăciei sale pentru alţii, vodă a decis să-i azvârle nişte firimituri. Nişte firimituri de promisiuni, că sub mandatul lui şi promisiunile se dau la ocaua lui Boc pusă pe pervarzul de serviciu al serviciilor din Guvern. Şi dacă tot a dat vodă semnalul, seva portocalie s-a pus la fiert. Să vază de unde o reuşi să-i ţină vorba lui vodă. Să nu mărească salariile, dar să le „reîntregească”. Vorba aceea: nici reîntregerirea nu este mărire şi nici mărirea nu este reîntregire!

De fapt, un alt fel de acţibild electoral, pus faţă în faţă cu propria-i lege (deh!, păcatosul nu are linişte până nu se întinde peste marginile gropii pe care a săpat-o pentru alţii), adică neavând cum să mărească salariile cu şase luni înaintea de alegeri, vodă a găsit eticheta necuprinsă în manualele de economie: reîntregirea veniturilor.

Oricum, şi fără această etichetă pseudoeconomică, zarva lui este dubioasă. Păi’, dacă ne trezim că măreşte salariile bugetarilor în mai-iunie, fericeşte poate un sfert de ţară şi după aia ne râde în nas­? „Aţi vrut măriri, aveţi măriri!”. Şi pentru a ne fi cu spor la bucurie, acum să vedem şi litera legii! Că orice mărire în mai-iunie înseamnă o încălcare a legii, aşa că, dacă s-au dat bani, ar trebui amânate şi algerile pentru a respecta legea, nu?

Așa că, până o fi să ne dumerim noi cum o fi cu una alta, pentru a avea şi aportul opoziţiei la votarea creşterii de salarii, Traian Băsescu a inventat nătruşnica „reîntregire”. Vedem noi pe urmă ce va fi însemnat asta, dacă nu cumva opoziţia va servi exact la fileul care maschează o altfel de comasare a alegerilor. Pe cele care ar trebui amânate din iunie, dacă or să crească salariile, pentru a fi alipite celor de toamnă.

Şi apoi, „reîntregirea” sună mult mai „victorian” decât banala mărire sau creştere. Mai ales pentru un marinar care se mai crede încă la bordul unei nave aflate în continuă căutare de provocări. Ale noastre, ale Europei, ale noastre cu ale Europei şi ale Rusiei, nu contează. Provocări şi injurii să iasă, să-şi găsească şi vodă un loc de dat cu paloşul satrapului de ţară.

Şi dacă tot a început ţara să-l hulească pe noul premier prin locurile pe unde Traian Băsescu nu mai are curaj să treacă nici în vârful încălţărilor, ţară care, între două ziceri de duh, cere şi reîntregirea ţării cu Basarabia, de ce să nu ducă Traian Băsescu, după cum îl ştim, noţiunea în derâdere? Inventând tocmai aceast termen al reîntregirii salariilor. Şi mai sună şi atât de pompos-electorat că parcă ar trebui totuşi să o trimită pe Ioana să schimbe registrul de marcă de la osim, de pe „mişcarea populară” pe „reîntregirea veniturilor”. Reîntregirea veniturilor unor familii dezrădăcinate.

Sau poate că, după plecarea lui Boc, s-a „reparat” economia. Şi dacă tot s-a îndreptat şi ministrul de finanţe ne asigură că ar putea să ne meargă bine dacă nu ne-ar merge (meteorologic, vorbind!) rău, avem de unde să dăm şi măriri de salariu.

Ironic ar fi ca după aceste „reîntregiri de salarii”, care ar trebui să dea chef de vot alegătorului, şi în condiţiile în care ar ieşi tot ei, rebrenduiţi poate pe la colţurile miniştrilor cu limba împleticită în sorcova gramaticii, ironic ar fi, dară, să ne trezim că din reîntregire s-a produs destrămarea economiei şi este nevoie ca vodă să-l aducă înapoi pe „meşterul” priceput la tot. Să nu ne trezim astfel cu un Emil Boc în clona lui şapte şi opt, care să vină să „repare” ceea ce au stricat, nu?, serviciile cât au stat cu nasul în iahnia puterii.

P.S.:

Preşedintele vorbeşte de creşteri. Dar nu de creşteri de salari, ci de o reîntregirea a veniturilor. Şi vorbeşte în termeni atât de emoţionali nu din vreo dragoste subită de ţară, ci doar pentru că legea care interzice creşterile în prag de alegeri se referă strict la salariile şi pensiile „per cap de individ”, cum îi plăcea sinistrului fost ministru al agriculturii să comentezue cifrele,  nu la veniturile cumulate pe familie. Şi sunt şanse mari să se producă minunea. Că şi minerii au cerut mai dunezi măriri de salarii. Şi chiar dacă nu ne-am fi aşteptat să le primească, pentru că nu au vorbit pe placul lui vodă, ca „reîntregiri”, totuşi au obţinut câte ceva. Iar asta cu patru luni înaintea alegerilor…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*