Din nou despre distribuţia fondurilor judeţene

Ca un făcut, an de an, problema distribuţiei fondurilor bugetului judeţului Harghita naşte discuţii aprinse. Nu aş fi scris din nou despre această problemă dacă nu aş fi citit o afirmaţie a preşedintelui Consiliului Judţean Harghita, care spunea că Municipiul Topliţa nu ştie să facă proiecte, de aia nu primeşte bani. Îi amintim domnului preşedinte că Primăria Topliţa a depus proiecte aprobate de Agentia de Dezvoltare Regionala Centru cu sediul la Alba Iulia, în valoare de peste zece milioane de euro, aşa că despre nepriceperea funcţionarilor locali în ale proiectelor, să vorbească la alţii care nu cunosc despre ce e vorba. Cât despre colaborarea cu organele locale de conducere care ignoră judeţul mai bine s-ar întreba dacă problema nu este pusă invers. Și ce colaborare poate exista, atâta timp cât inclusiv pe site-ul Consiliului Județean, Primăria Toplița figurează încă la vechea adresă, pe strada Nicolae Bălcescu, nr. 55-57, la doi ani de la mutarea în noul sediu…

În ceea ce prieşte bugetul judeţului pe ansamblu, nu pot să nu observ că se doreşte autonomie, dar pe banii Bucureştiului, sumele primite de la centru fiind mai mult decât duble faţă de veniturile locale. Astfel veniturile proprii sunt în sumă de 31.156,50 mii lei, pe când subvenţiile de la bugetul de stat sunt 84.079, 95 mii lei. Se poate astfel lesne observa că judeţul este consumator net al fondurilor de la bugetul de stat. Aşa că liderii UDMR-ului mai bine ar lăsa-o mai moale cu discursurile despre politica dâmboviţeană balcanică, atâta timp cât nu pot fără fondurile de pe malurile Dâmboviţei…

Și acum despre a doua chestiune.

Într-o postare pe site-ul propriu, pe 5 martie 2012 (http://borbolycsaba.ro/ro/bd/nu-este-corect.html), Borbely Csaba face o serie de afirmații cu privire la ultimele evenimente de politică externă, și anume la veto-ul României la obținerea de către Serbia a statutului de stat candidat la Uniunea Europeană. Unele din afirmații sunt pertinente, dar altele ar merita câteva corecții. Pentru a ști și cititorii la ce ne referim, o să extragem câteva pasaje din postarea domnului Csaba.

„Devine din ce în ce mai clar, că România nu a invocat dreptul la veto pentru vlahii din Serbia, ci pentru a include pe ordinea de zi problema Schengen, ceea ce a şi reuşit.”

Dar de unde devine așa de clar că România chiar nu dorea să-și protejeze minoritatea din Serbia? Și în tot cazul veto-ul României față de Serbia are mai multă dreptate față de cel al Olandei împotriva României, în chestiunea aderării noastre la Schengen. Iar dacă e să privim cinstit problema, domnul președinte al Consiliului Județean, membru marcant al UDMR, partid aflat la guvernare de foaaaarte multă vreme, nu are nici un reproș față de propria politică a propriului partid? Că doar Olanda s-a opus pe tema corupție, sau mai precis a incompetenței guvernului de a stopa corupția, iar parcă UDMR-ul e la guvernare, nu?

„Cât de români sunt vlahii, cât se consideră ei aparţinători la etnia română, eu nu ştiu, însă un lucru este sigur, în Serbia va exista de acum încolo neîncredere faţă de România. Şi nu m-aş mira dacă pe lângă baterea maghiarilor am auzi şi de baterea vlahilor. Iar din acest punct de vedere, nu este deloc sigur că atitudinea războinică română va ajuta vlahii.”

În primul rând, vlahii sunt mai români decât sunt secuii maghiari. Că se numesc vlahi și nu români, nu e nici o problemă, și ungurii ne numesc pe noi olah, e același lucru. Faptul că nu-și pot afirma public apartenența la etnia română, aici este marea problemă a existenței lor din Serbia. Cât despre baterea vlahilor de acum încolo, ea s-a petrecut și până acum, așa că nu ar fi o noutate. Sau în Serbia sunt bătuți – după cum zice cel de mai sus –  doar maghiarii? Ei, atunci de ce nu se ridică Ungaria să protesteze, inclusiv pe calea aleasă de România? Sau de ce nu se solidarizează domnul Csaba cu ungurii bătuți din Serbia? Iar despre atitudinea războinică a României, ce să spunem!? Ar vrea domnul Csaba ca doar Ungaria să se manifeste (și o face destul) pentru apărarea conaționalilor de peste granițe, iar alte state cum ar fi România să nu îndrăznească acest lucru? În plus, dacă am considera că vlahii sunt cam 400.000, la populația Serbiei de 7.500.000 de locuitori, cam ce procent iese, domnule Csaba? Așa-i că aproape cinci la sută? Păi cu aproximativ procentul ăsta, într-o altă țară o minoritate este chiar la guvernarea țării!

„Şi aş putea continua cu ce s-ar fi întâmplat dacă din cauza vetoului ungar, România nu ar fi aderat la Uniunea Europeană. S-a gândit cineva la consecinţele unui astfel de scenariu?”

Păi de ce să se fi opus Ungaria aderării României și să nu o facă România acum cu Serbia? Se compară oare situațiile? Au vlahii din Serbia școală – măcar primară – în limba română? Au reprezentare parlamentară? Se bucură de drepturile și libertățile de care se bucură la noi minoritatea maghiară? Care se află la guvernare de ani buni de zile cu foloase poate chiar nesperate la început? Deci de ce să se fi opus Ungaria aderării României? Sau de ce să nu se poată opune România Serbiei? Oricum, diferendul pe tema minorității vlahe din Serbia nu este nou, iar acum nu a fost decât ocazia prin care țara noastrră a putut forța mâna Serbiei să semneze un acord privind drepturile acestei minorități. Dacă va zice domnul Csaba că ăsta e șantaj, îl credem, fiindcă UDMR-ul cunoaște bine termenul precum și folosința sa,  practicându-l cu succes de ani de zile.

„În ceea ce priveşte aderarea la UE, eu consider că după aderarea României la UE, procesul de extindere a drepturilor acordate minorităţilor nu s-a oprit, ci în ultima perioadă am făcut pasuri semnificative (sic!) în domeniile educaţiei, descentralizării instituţionale, în adoptarea unui sistem electoral avantajos pentru comunităţile minoritare… S-a dovedit că două state, două naţiuni pot convieţui în mod normal, pot rezolva probleme sensibile şi fără veto.”

Ei, aici nu putem decât să fim de acord cu domnul Borbely Csaba. Într-adevăr, s-au obținut drepturi, privilegii, cam tot ce s-a dorit de către minoritatea maghiară. Însă toate  acestea tot ca urmare a unor veto-uri adresate partenerilor de guvernare (care or mai fi fost și mai sunt ei), care de fapt se cheamă șantaj, să nu ne ferim să spunem lucrurilor pe nume.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*