O veste ce m-a îngrozit. De ce?

Recenta investigație jurnalistică, realizată de indirect.md, referitor la presupusa dublă falsificare a diplomelor de  studii superioare ale funcționarului public, tot el șef-adjunct al Direcției Cultură a Primăriei municipiului Chișinău, poetul Ianoș Țurcanu, mi-a reamintit de cazul ex-deputatului Convenției Democrate, omul de afaceri Vladimir Reus.

Era prin 1999-2000, cînd s-a descoperit de către Cancelaria Parlamentului sau de comuniști  faptul că  diploma sa de studii superioare era una falsă  și   acesta, deși avea toată susținerea Alianței pentru Democrație și Reforme, aflată pe atunci la guvernare, și-a lui Snegur, inclusiv, chiar a doua zi a fost arestat, i s-a intentat dosar penal și apoi n-a mai avut dreptul să dețină funcții de răspundere vreme de nu știu cîți ani.

Reus, sărmanul deputat obez Reus, care a devenit figura emblematică a unui fenomen omonim.

De fapt, acesta  nici n-a prea fost  demnitar de stat decît vreo cîteva luni. Poate un  an. Atît. Presupusul caz recent deconspirat de indirect.md pare a fi mai grav. Cu mult mai grav. Aici ar fi vorba de 20(!) de ani de activitate  în calitate de funcționar public de rang înalt. Deși nu sunt persoană abilitată să emit sentințe, aflați și pe această cale, dacă binevoiți, că eu, de fapt, ca și majoritatea presei noastre autohtone, în presupusul caz Ianoș Țurcanu chiar nu-mi pot permite să am măcar o părere.

Îl știu, mă știe – și aici se termină  simpla relație de colegi ai 2 bresle scriitoricești: din Moldova și România.

Să dea Preabunul Dumnezeu să fie la mijloc doar o presupusă incriminare. Creștinește, îi doresc din  inimă acest lucru. Eu cu totul altceva am voit aici și acum să vă scriu. Surse cu resurse suficiente în tîrg buciumă pe la colțuri de străzi, stradele și bulevarde că și-n Guvern ar fi minimum un ministru, cîțiva vice-miniștri și mai mulți funcționari de diferit rang, inclusiv deputați, care n-ar dispune de diplome de studii superioare VERIDICE!

R. Moldova, se pare, e raiul acestui flagel, nimeni nu e atent  la asemenea farse(recent dl Primar Chirtoacă, referindu-se la cazul de demisie din PL a lui Teo Cîrnaț vorbise ceva despre atenție sporită),ziarele de mică-mare publicitate de diferit format abundă în oferte tentante de comercializare a diplomelor posibile și imposibile, universitățile particulare și de stat fac bani grei din acest negoț, iar instanțele statului sunt “rugate” în continuare de unii politicieni liberali  să închidă ochii și să nu verifice, nici la angajare măcar, legalitatea diplomelor de studii superioare, obținute în R Moldova,  Rusia, Ucraina, România, SUA, Anglia, Turcia, Bulgaria, Tonga, Mauritania, Zanzibar, Zimbabwe, Papua Noua Guinee și Tanzania, evident.

Conducătorilor  de ieri și de azi ai R Moldova, dragii mei, care angajează en-gros armate noi de slujbași cu statut privilegiat de înalt funcționar de stat, ni se crează impresia că  le este în cotul mînecii de faptul că Mafia Diplomelor False înflorește și rodește  presupuși demnitari de elită ca niciunde pe glob.

Și  din considerentele anterior enunțate, și din încrederea că voi fi auzit, vin cu un Apel către Primăriile toate, către Guvernul și Parlamentul republicii: “ Etern stimații mei cititori! Dați ordin odată și odată să fie verificate diplomele de studii superioare ale tuturor funcționarilor angajați, tolerați și plătiți din mila sărmanului popor, la nesfîrșit.”

S-a decis? E OK. Mulțumesc.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*