Plahotniuc și ideea lui salvatoare de… comuniști

Aflu acum câteva zile despre o inițiativă legislativă-trăsnet, lansată de Vlad Plahotniuc. Nimic ieșit din comun, îmi zic, au mai lansat și alții inițiative destule în existența acestui stat parcă suveran, parcă tot mai independent și parcă liber ca niciodată de la 1989 și pînă azi.

Ideea lui Plahotniuc însă e una care vine să ne dezrobească de comuniști și am să vă explic de ce. Precum a exemplificat în mai multe cazuri comentatorul politic Roman Mihăieș, soluția viabilă, poate unica existentă la moment, ar fi ca pe cale absolut legală să izgonim din inima Basarabiei comuniștii de ieri și de totdeauna!

Prin stabilirea alegerilor parlamentare pe circumscripții electorale, adică uninominale, PCRM-ul va pieri de la sine, fiindcă duce lipsă crasă de personalități, de nume concludente, capabile să țină ripostă și să concureze, în mod democratic, de la egal la egal  cu peronalitățile înaintate de partidele Alianței și de partidele extra-parlamentare.

Vorba e că și partidele constituante ale AIE nu au prea multe nume notorii, nici măcar cunoscute, precum corect afirma la TV 2Plus deputatul PLDM T. Deliu.

Și asta din același  motiv al favorizării intrușilor incluși pe listele electorale de partid pentru o sumă importantă de bani.

Iată  aici este buba! Și tocmai din cauza aceasta Filat e împotriva  inițiativei legislative a lui Plahotniuc. Pentru că, în caz contrar, caznaua partidului său, de pildă, ar fi semigoală. Iar un deputat din primii 30, să nu uităm, a alocat, în medie, cîte 300-800 000 lei personal pentru o accedere în parlament. Datele probante, publicate în „Timpul”  din 14 ianuarie 2011 demonstrează că un mandat de deputat comunist a costat 100 000 lei, unul  de liberal-democrat–310 000 lei,   unul de deputat liberal—320 000 lei, iar fotoliul unui PD-ist ar costa 780 000 lei.

Astfel, deputatul PLDM Ivan Ionaș a dăruit numai …800 000 lei+350 000 lei  pentru referendum, Streleț a donat doar…500 000 lei, Filat—417 000 lei, Bodiu—183 000 lei, iar Furdui și Ghenadie Ciobanu –cîte 150 000 lei. Dar pentru referendumul ratat, conform aceluiaș ziar, Filat mai toarnă încă 506 000 lei,Streleț–alte 250 000 lei, Furdui—tot 150 000 lei, Ghenadie Ciobanu–alte 150 000 lei, în total acest compozitor “dăruie” PLDM-ului 300 000 lei, dintr-un venit declarat de 289.283 lei, adică a donat mai mult decît a obținut, dlor, în perioada anilor 2008-2009!

Domnia Sa mai figurînd și în „Top 10 milionari ai Parlamentului” cu o avere estimată la 3,12 milioane lei, inclusiv o casă de 384 mp și un teren de 0,06 ha, deși oficial   e din vreme în vreme  divorțat, dar de facto locuiește tot  acolo cu soția și fiul.

Și-a luat omul măsuri de precauție, ar zice Caragiale.

Noi nu zicem nimic, nici măcar că prin înșelăciune ne-a deposedat de o sumă importantă de bani și vreme de-un an  tot batem pragurile Curții de Apel să ne căutăm dreptatea.

Și tot așa…

Chintesența inițiativei legislative înaintate de Vlad  Plahotniuc rezidă anume în interzicerea boierimii nominalizate,  anonime sau cvasianonime, de a mai pătrunde în Parlament pentru a obține imunitate și noi posibilități de căpătuire materială. Aceasta ar fi o posibilă cale de torpilare a poftelor șașlîcarilor și ciobenilor Basarabiei, plodiți pe liste de partid în Forul ei suprem legislativ. Nici nu e de mirare de ce  Vlad Filat a sărit primul împotriva acestei idei.

Excelența Sa nu vrea nici cu turul Europei la ciclism  să accepte acest coșmar, fiindcă în acest caz banii celor înscriși( a se citi: ai celor ce-și cumpără mandatul) nu vor mai intra în safeul  gestionat de ruda sa, V. Roșca.

Rămîn niște întrebări  fără răspuns.

Oare Plahotniuc, prin această inițiativă legilsativă radicală, vrea să îndrepte serios în default și PD-ul, unde e vice-președinte? Oare PL-ul va fi gata să voteze și el această idee?

Ajunși aici nu uităm nici pentru o clipă faptul că în campania electorală din 2009, PLDM-ul cu Tănase, Nagacevschi, Vieru, Ciubașenko și Godea, în programul său de viitoare guvernare scria în chiar pagina a 2-a că stabilirea alegerilor mixte, în care jumătate din deputați să fie aleși pe circumscripții electorale și doar jumătate pe liste de partid, e o prioritate a PLDM-ului!

Au trecut ani buni de atunci și s-a uitat. Alaltăieri Godea declara că aceeași prioritate va fi și a PAD-ului său. Ieri Filat a jurat cu mîna pe silicoanele propriei sale iluzii că el va îndeplini ce a promis în 2009, uitînd să specifice și în ce an, secol și mileniu se va întîmpla acest vis.

Suntem în 2012. O idee salvatoare de… comuniști plutește în aer.

De-asupra Parlamentului Moldovei. O  va  prinde oare  din zbor cineva?

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*