Săpând în adâncul istoriei…

Sala Senatului Universităţii „Petru Maior” (UPM) din Târgu Mureş a găzduit un eveniment de excepție, emoționant și în același timp de înaltă spiritualitate, dedicat aniversării a 80 de ani de viață ai dr. Ioan Ranca, apreciat arhivist, istoric și cercetător mureșean, fost director al Arhivelor Statului Mureș. Alocuțiunile rostite cu această ocazie, în prezența unui numeros auditoriu venit și din alte județe ale țării – Covasna, Harghita și Alba – au fost însoțite și de lansarea volumului ”Ioan Ranca – arhivist și istoric la 80 de ani”, o lucrare apărută la Editura EUROCARPATICA din Sfântu Gheorghe, prin bunele oficii ale Centrului European Harghita, Covasna și Mureș. Prezentarea volumului, a fost realizată de prof. univ.dr. Cornel Sigmirean, dr. Ioan Lăcătușu și prof. dr. Liviu Boar.

În deschiderea evenimentului, prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, cadru didactic la UPM din Târgu-Mureș, a apreciat respectul de care se bucură dr. Ioan Ranca atât în lumea academică, cât și în afara ei. ”Această sală reunește astăzi, a declarat Sigmirean, istorici, oameni de cultură, economiști, juriști, ingineri, într-un cuvânt oameni cu diverse profesii și preocupări, dar care au venit cu toții să-i aducă un omagiu istoricului și arhivistului Ioan Ranca. Domniile lor, dar și dumneavoastră, toți cei de față, sunteți o dovadă vie a respectului și aprecierii binemeritate de care se bucură cel pe care avem cinstea și onoarea de a-l omagia.” În aceeași notă de apreciere s-a înscris și alocuțiunea prof. dr. Liviu Boar, directorul Serviciului Județean Mureș al Arhivelor Naționale (SJMAN), care a declarat: ”În urmă cu cinci ani, tot aici, în această sală, îl sărbătoream pe Ioan Ranca, la împlinirea a 75 de ani. Iată-ne din nou împreună, cu multă bucurie și la împlinirea a 80 de ani de către domnul Ranca, omul care continuă să fie – prin cercetările și scrisul său – o prezență vie și activă în viața cetății.” Dr. Ioan Lăcătușu, fost director al Arhivelor Statului Covasna a ținut să arate faptul că ”Dincolo de sentimentele mele de aleasă prețuire pentru cel omagiat azi, îmi revine cinstea de a mă face și mesagerul cuvintelor calde, de înaltă apreciere din partea Î.P.S. Ioan Selejan, arhiepiscop al Covasnei și Harghitei. Referindu-se la Ioan Ranca, Î.P.S. spunea, citez: Sunt în lume şi oameni care n-au săpat în adâncul pământului căutând aur, ci au săpat cu multă trudă în adâncul istoriei căutând adevărul…”

Cuvinte de prețuire pentru un OM și opera sa

Dr. Peter Moldovan, arhivist în cadrul SJMAN: ”Omagiem în persoana domnului dr. Ioan Ranca, meritele unui arhivist pasionat. Și noi, membrii Asociației Arhiviștilor David Prodan – filiala Mureș, suntem beneficiarii direcți ai faptelor și meritelor domniei sale pe tărâm arhivistic și pe tărâm istoric.”

Poetul Lazăr Lădariu, jurnalist: ”Este un moment emoționant să vorbești despre un om care a lăsat în urma lui, o trudă de o viață concretizată în cercetări de mare valoare și care vor rămâne peste timp adevărate jaloane pentru ceea ce înseamnă cercetarea profundă, pasionată și de substanță. Spun aceasta referindu-mă în primul rând la una din operele sale capitale, Românii din scaunele secuiești…”

Prof. Ilie Șandru, jurnalist: ”Amintirile mele despre Ioan Ranca sunt foarte vechi, sunt dintr-un alt veac. Am avut plăcerea să-l cunosc într-un anume context și de atunci am rămas prieteni (…) Contribuția lui Ioan Ranca la cunoașterea istoriei românilor din scaunele secuiești este una deosebită, fapt demonstrat de domnia sa prin seriozitatea abordărilor din cuprinzătoarele sale studii…”

Prof. univ. dr. Vasile Boloș, cadru didactic universitar la UPM din Târgu-Mureș: ”Universitatea noastră este onorată să aibă ocazia de a omagia o personalitate de talia dv., care a avut și are în continuare o contribuție spirituală de excepție la viața academică.”

Prof. univ. dr. Ioan Sabău, cadru didactic universitar la UPM din Târgu-Mureș: ”L-am cunoscut pe dl Ioan Ranca cu peste 40 de ani în urmă, când îmbina munca administrativă pe care o făcea în calitate de director al Arhivelor Statului Mureș, cu munca de cercetător (…) A rămas peste timp același om împătimit de cercetare, lucru pe care-l face în continuare și pentru care îl apreciez în mod deosebit…”

Prof. univ. dr. Vasile Dobrescu, cadru didactic la UPM Târgu-Mureș: ”Domnia sa a excelat în ceea ce privește valorificarea materialelor pe care le-a gestionat în calitate de director, reușind cu eforturi deosebite, enorme pot spune, să îmbine munca de administrare, cu cea de cercetare. Ceea ce a realizat în timp, reprezintă o dovadă vie a faptului că acolo unde există pasiune, orice obstacol poate fi depășit..”

Prof. dr. Florin Bengean, cadru didactic la UPM Târgu-Mureș: ”Între mine și dl. Ioan Ranca există o legătură de suflet și mă simt onorat de atenția domniei sale, fapt pentru care țin să-i mulțumesc și pe această cale, dar mai ales pentru sfaturile și îndrumările pe care le-am primit din partea sa, la timpul potrivit când apucam calea cercetării în arhive.”

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*