De ce PNDC?

– Domnule profesor ION COJA, sunteți o persoană cunoscută. Ați lansat o acțiune politică, un proiect interesant, LISTA NAȚIONALĂ. Sună bine. Lumea nu cunoaște însă motivele pentru care (1) ați legat acest proiect de un partid politic acum, când prestigiul partidelor politice este la pământ în România, și (2) de ce ați ales pentru aceasta acțiune un partid mai puțin cunoscut?

-Foarte pe scurt spus, mă întrebi de ce PNDC?

Exact!

– Trebuie înțeles că în condițiile actualei legislații nu poate exista activitate politică decât în interiorul și prin intermediul unui partid politic! Până la alegerile din 1996 încă se mai putea candida ca independent, de pildă, la primării. Sforarii vieții politice s-au speriat însă văzând cât de mulți candidați independenți au câștigat primăriile în comune și în marile orașe. Și au schimbat legea în așa fel încât să fie descurajată orice candidatură independentă. Așadar, nu se poate face politică fără să ai umbrela, cadrul oficial și birocratic al unui partid. Dacă reușim, proiectul LISTA NAȚIONALĂ va fi o mișcare de fapt. Dar o mișcare politică, oricât de cuprinzătoare ar fi, oricât de mulți aderenți ar avea, ea nu poate conta pe plan politic decât dacă este și partid sau dacă găsește un partid sub a cărui titulatură să poată trimite candidați la alegeri! Nu poți face politică decât prin parlamentari, prin primari și consilieri! Zic că nu poți face politică, în sensul că nu poți să dai viață unor idei, unor soluții, unei politici de reconstrucție națională. Aud pe unii naivi exclamând: încă un partid?! Alt partid?! N-avem destule?!… Dar când îl întrebi de ce n-a mers să voteze la ultimele alegeri îți răspunde că n-a avut pe cine vota! Nu are încredere în niciun partid!… Să fim bine înțeleși: partidele care s-au rulat frățește pe la guvernare – este vorba de frăția mafiotă!, și care guvernează prost de 22 de ani, nu pot fi înlocuite și date la o parte decât de alte partide! Partid pe partid se scoate de la guvernare! Asta este regula! Nu avem ce discuta pe acest subiect!

– Singura întrebare valabilă pentru această discuție rămâne De ce PNDC?

– Mda.

– De ce?

– Am fost în situația de a tatona piața politică pentru a vedea care partide ar fi compatibile cu grupul nostru, cu proiectul nostru. Din start, nu putea fi vorba de niciunul dintre partidele parlamentare, care au participat la guvernare. Mai rămâneau puține partide pe care le puteam lua în calcul. Ne-am adresat PNDC, adică domnilor Oprea Niță și Horia Niță, tată și fiu! Îi cunoșteam din 2004, când am candidat pentru dînșii la locale, împreună cu băieții din Noua Dreaptă, pe care i-am tras după mine!… Din păcate, lucrurile nu s-au legat ca lumea din mai multe motive. Dar abia azi știu care a fost cauza principală!

– Care?

– O să te miri! Vina o poartă excesiva modestie a domnilor Niță. Pur și simplu noi n-am știut în 2004 cu cine avem de-a face! Și nici anul trecut, când am reluat legăturile și am purtat discuțiile care au dus la logodna noastră, nu am știut prea bine cu cine ne însoțim! Am văzut că este vorba de persoane onorabile, cu care nu ți-e rușine să ieși în lume sau într-o poză de grup amical! Dar abia de curând, stând mai mult de vorbă am rămas pur și simplu bouche bée când am aflat mai multe despre cei doi domni. Nu sunt onorabili, ci pur și simplu am sentimentul că ei ne fac o mare cinste acceptându-ne tovărășia. Nu știu dacă noi suntem suficient de …valabili, ca să nu zic demni!, pentru combinația în care am intrat!

– Vorbiți serios?

– Domnule, eu pe 21 decembrie 1989 am fost printre primii la Grădinița, la doi pași de scutieri, de la ora 13 până pe seară, când am plecat acasă. A doua zi am fost în Piața Palatului, am văzut helicopterul alb luându-și zborul de pe clădirea CC, am văzut lumea luând cu asalt centrul puterii comuniste și m-am dus acasă fericit. După un ceas, când am văzut ce brambureală era la Televiziune, m-am dus acolo, să nu las țara pe mâna unor caraghioși! Îl știam bine ce-i poate tărtăcuța lui Mircea Dinescu. Atât am fost de naiv!… La Televiziune nu se putea intra decât după anumite criterii care îmi scapă. M-am mai învârtit pe acolo până a apărut un general, Voinea, apoi alții, și mi-am zis că lucrurile încep să intre în normal și iar m-am întors acasă… Dar știi ce au făcut domnii Niță Oprea și Niță Horia? Pe 21 au fost la Universitate și au plecat de acolo după miezul nopții, iar a doua zi au fost în piața unde mă aflam și eu, numai că dînșii au intrat printre primii în clădirea CC-ului, pe 22 la prânz, și n-au mai ieșit de acolo decât după o săptămână.

– Adică?

– Adică s-au implicat în cele ce au urmat la fața locului, ca să zic așa! Și nu erau la o vârstă la care ignori riscurile! Au asistat la o mulțime de momente interesante, unele decisive, au intervenit cât au putut în desfășurarea evenimentelor din cele două clădiri cheie, CC și Televiziunea. Au fost singurul tandem tată-fiu din Revoluție, din acea parte frumoasă și eroică a evenimentelor care merită să fie numită Revoluție!… Subiect de film! Au trecut de mai multe ori pe lângă moarte, au salvat oameni de la moarte… Au văzut din interior evenimentele. Și, culmea!, trebuie să treacă ani de zile de când îi cunosc ca să aflu de toate astea!… Aproape că m-am supărat pe dînșii când mi-am dat seama cu cine am de-a face! Îți dai seama?! Au făcut un partid, adică vor să facă politică, și nu uzează de aceste date biografice excepționale pentru a-și face propagandă!… Tipic românesc!

– Dați exemplu!

– Bunăoară, n-am știut până acum câteva zile că dl Horia Niță a făcut parte din FSN, dar a fost primul membru al Frontului Salvării Naționale care și-a dat demisia din FSN, încă din 12 februarie, atunci când a înțeles că acel CPUN era ca și parlamentele care au urmat, un paravan, că nu conta decât ce se făcea în afara și în dosul acelui paravan, a acelui parlament… Și-a dat seama că și FSN era tot un paravan, că jocurile se făceau în altă parte și erau jocuri murdare. Abia după Horia Niță au urmat celelalte demisii, mult mediatizate: Doina Cornea, Dumitru Mazilu… Cum ți se pare?

– Extraordinar!…

– La fel cum, după un an, cei doi Niță, tată și fiu, își vor da demisia din PNȚCD, din funcțiile de conducere pe care le aveau: erau membri în Consiliul Central al PNȚ, Horia Niță era președintele Organizației de tineret pe toată Țara, iar Oprea Niță președinte la sectorul 4. Și-au dat demisia  când nu au mai putut suporta abaterile de la linia istorică a PNȚ, de la linia de onorabilitate și seriozitate a lui Maniu și Mihalache! Venise în PNȚCD și începuse să taie și să spânzure un ins dubios ca Ticu Dumitrescu și alții ca el…  Pentru opoziția arătată constant în zilele acelea față de inițiativele din ce în ce mai incorecte ale FSN-ului, ale liderilor acestuia, cei doi s-au simțit amenințați de mai multe ori. Nu s-au speriat de moarte sau de alte represalii și au rămas în opoziție până azi… Detaliu extrem de important: în iunie 1990, cei doi erau în Italia, la campionatul mondial de fotbal. Când au venit minerii, au aflat de la o vecină de palier că minerii au sunat la ușa apartamentului, îl căutau pe Horia!… Erau gata să spargă ușa dacă nu intervenea vecina spunându-le că nu sunt acasă!… Nota bene: este vorba de un apartament din Șoseaua Giugiului, unde locuiește și azi domnul Oprea Niță… Ce fel de mineri erau ăia care aveau o adresă din Șoseaua Giurgiului și mergeau chitiți să caute acolo pe liderul tineretului țărănist?! Ce legătură era între Valea Jiului și șoseaua Giurgiului?! Legătura era între cei ce se știau amenințați de câte știa și văzuse Horia Niță în decembrie 1989! Nu știu dacă îți dai seama cât este de importantă această informație?! Pentru mine este decisivă, mă convinge definitiv asupra intențiilor criminale ale celor care au organizat mineriada!

– Cine?

– Petre Roman mai mult decât Iliescu!… Părerea mea! Oricum, ei doi împreună, și mulți alții au pe conștiință zeci, sute de morți… În decembrie 1989, în iunie 1990. Și așa mai departe! A lipsit puțin ca printre aceste victime nevinovate să se numere și Horia Niță. Sunt multe de spus ca răspuns la întrebarea De ce PNDC? Să continui? Am aflat de la dînșii multe lucruri noi, necunoscute. Unde mai pui că dl Horia Niță și-a scris propriile memorii, pe care le-a depus la comisia generalului Dan Voinea! Nu s-a gândit să le dea publicității!… Ai mai pomenit așa ceva?!

– Oamenii ăștia ce caută în politică?!

– Nu! Întrebarea trebuie pusă altfel: până când astfel de oameni vor mai rămâne în afara politicii, a factorilor de decizie?!… Am descoperit în ultimele zile că, de fapt, valoarea umană și politică maximă de pe LISTA NAȚIONALĂ, cel puțin deocamdată, nu o aducem noi, cei care am inițiat proiectul, ci domnii Oprea și Horia Niță, care au acceptat să ne susțină și să se implice cu tot sufletul. Și cu un prestigiu pe care în fața lui Dumnezeu puțini dintre noi îl au! Fac așadar cunoscut prietenilor noștri faptul că partidul pe care îl avem este, pentru mine, partidul cel mai onorabil din câte partide avem pe tabla de șah politic! Speram să fie așa! Acum știu că este așa!

– Puteți adăuga palmaresul politic al dlui Oprea Niță, deținut politic, dintre cei cunoscuți că au avut o prestație ireproșabilă în anii de detenție… A fost arestat printre primii, ca înfocat susținător al lui Iuliu Maniu și Ion Mihalache. Unul dintre ultimii supraviețuitori ai celor care au stat și au crescut în preajma celor doi mari oameni de stat… Credeți că greșesc, exagerez, dacă spun că PNDC se trage direct din Maniu și Mihalache?…

– Asta o să vedem mai încolo, dacă vom onora această nobilă ascendență politică! Așadar, stimate domn, AVEM PARTID! Și nu un partid oarecare, ci UN PARTID CARE, PRIN FONDATORII ȘI CONDUCĂTORII SĂI, FACE  FAȚĂ ORICĂROR EXIGENȚE ETICE!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*