Înghețuri și nămeți…

Țara e acoperită de o plapumă imensă de zăpadă. O plapumă care ne-a îngrozit prin grosimea și greutatea sa. Deasupra acesteia s-a așezat un ger cumplit, care ne-a dat peste cap toate așteptările. De șapte luni seceta se instalase împărătește în zona noastră. Credeam că ne-a uitat Dumnezeu și Și-a întors fața de la noi. Am petrecut Crăciunul, Anul Nou și Boboteaza fără să ne murdărim tălpile la pantofi. Începusem să credem că încălzirea globală este deja la ea acasă în părțile noastre….

Deodată ne-am trezit cu monstrul năvălind peste noi!  Într-o noapte s-au rupt zăgazurile cerului și peste noi s-au prăvălit milioane de tone de zăpadă. În unele județe, precum Buzău, Vrancea, Ialomița, stratul de zăpadă a depășit în unele locuri șase metri! Drumurile s-au umplut repede, gardurile, apoi casele au fost acoperite pe-ncetul. Mii de oameni au rămas blocați în case, fără lumină, fără apă, fără foc, fără alimente. Munții de zăpadă au blocat orice comunicare în unele localități. Aproape o sută de oameni au murit de ger, de zăpadă, de groază. Utilajele de deszăpezire n-au putut face față solicitărilor. Tancurile au rămas suspendate în nămeți, mașini militare cu triplă tracțiune s-au dovedit neputincioase. Viscolul a împiedecat avioanele și elicopterele să se ridice. Peste două sute de trenuri au fost anulate. Rapidul Galați – București a rămas blocat în câmp timp de treizeci de ore, fiind cu greu readus la locul de pornire. Sute de drumuri naționale, ba chiar și cele două autostrăzi ale țării au fost închise circulației. Gerul a venit să dea o mână de ajutor nămeților. În nopțile din aceste două săptămâni temperaturile au coborât până la treizeci de grade. Dunărea a înghețat complet, așa cum doar în vechile povești  se menționează.

În localitățile lovite mai greu, oamenii au reușit cu multă trudă să-și facă tunele prin zăpadă ca să poată supraviețui. Salvatorii s-au descurcat cu greu, cu eforturi de adevărați eroi. S-au strâns ajutoare din țară, dar multe n-au putut să ajungă la destinație. Politicienii aflați la putere și mai marii administrației de stat s-au văzut depășiți de situație.

Ne dăm seama în astfel de momente cât  de slabi și neputincioși suntem în fața urgiilor. Înțelegem mai mult ca oricând cât de mare nevoie avem nevoie de ajutorul lui Dumnezeu! Iar gerul va continua să împărățească până la începutul lunii martie. Atunci vor începe topirile de zăpezi, atunci poate vor începe ploile de primăvară. Vai de păcatele noastre! Cu siguranță că iar se vor abate inundații asupra unor regiuni, asupra unor localități, asupra unor frați ai noștri….

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*