Se răsucește „Leul Ardealului” în mormânt

Am citit cu lacrimi în ochi şi cu strângere de inimă comunicatul sec al Patriarhiei BOR publicat pe Basilica.ro, în care se aducea la cunoştinţă publicului că Sfântul Sinod întrunit în şedinţă a hotărât dezmembrarea Mitropoliei Clujului, moştenirea marelui mitropolit IPS Anania, supranumit Leul Ardealului: “Sfântul Sinod consideră necesară identificarea urgentă de soluţii practice pentru rezolvarea problemelor sociale cu care se confruntă majoritatea românilor, printr-o cooperare viabilă şi eficientă între unităţile bisericeşti ale Patriarhiei Române şi autorităţile administraţiei centrale şi locale, organizaţiile nonguvernamentale, precum şi alte instituţii abilitate, inclusiv în domeniul sprijinirii financiare a instituţiilor, proiectelor şi programelor social-filantropică şi de asistenţă socială ale unităţilor bisericeşti. Sfântul Sinod a luat act de dorinţa liber exprimată a clerului şi credincioşilor din Adunările eparhiale ale Arhiepiscopiei Alba-Iuliei, Episcopiei Oradiei şi Episcopiei Devei şi Hunedoarei privind revenirea în jurisdicţia Mitropoliei Ardealului. Ca atare, a fost aprobată modificarea jurisdicţiei teritoriale a celor două Mitropolii din Transilvania şi a Mitropoliei Banatului, după cum urmează: o Mitropolia Ardealului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Sibiului, Arhiepiscopia Alba-Iuliei, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopiei Covasnei şi Harghitei şi Episcopia Devei şi Hunedoarei; o Mitropolia Clujului, Maramureşului şi Sălajului având ca eparhii sufragane: Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului, Episcopia Ortodoxă Română a Maramureşului şi Sătmarului şi Episcopia Sălajului”.

Pur şi simplu s-a călcat în picioare de către Sfântul Sinod memoria, voinţa şi Testamentul lui IPS Anania, în urma uneltirilor eretice ale foştilor episcopi vicari Irineu şi Sofronie. Profitând de ura managerului PF Daniel faţă de personalitatea copleşitoare a ortodoxiei naţionale, care a fost IPS Anania, trepăduşii iubitori de arginţi ai episcopiilor Oradea şi Alba au uneltit şi au câştigat în ciuda şi împotriva Clujului, ca centru metropolitan şi capitală spirituală, economică şi culturală a Transilvaniei. E încă o lovitură dată Clujului ca vector important al Ardealului. Dacă Alba mai avea circumstanţe atenuante din punct de vedere geografic că este lângă Sibiu, episcopia Oradea nu-şi justifică în nici un fel mutarea jurisdicţiei.

Mai tare m-a durut seninătatea rectorului Andrei Marga care mai are tupeul să afirme public că el ştia de mult de dezmembrarea Mitropoliei Clujului, de când a asistat la o discuţie la UBB între PF Daniel şi IPS Andrei, în care i se spunea mitropolitului clujean că trebuie dezmembrată moştenirea lui IPS Anania. Ciudat că Andrei Marga, clujean şi rector al centrului universitar din capitala Ardealului, nu a binevoit să intervină în discuţie şi să-i atragă atenţia lui PF Daniel că e o mare greşeală ce face şi întinează memoria lui IPS Anania. Dar se pare că s-a pus mai mult în balanţă colegialităţi ASC sau SIE de dinainte de 1989 şi conclavuri oculte post-decembriste decât păstrarea intactă a Testamentului lui IPS Anania, care repunea Clujul acolo unde merită: în fruntea bisericii ortodoxe din Ardeal. Are dreptate teologul Radu Preda că lui PF Daniel trebuie să-i fie retrasă titulatura de Doctor Honoris Causa a UBB, pentru că a adus atingere prestigiului spiritual al Clujului în urma dezmembrării Mitropoliei Clujului.

Nu am nicio îndoială, când m-am rugat seara  fierbinte în genunchi la Icoana Sfintei Fecioare Maria, că această încălcare a Testamentului Leului Ardealului l-a întors pe IPS Anania în mormânt. Nu va trece leatul şi la apropiata Judecată de Apoi, IPS Anania îi va aştepta, cu cârja episcopală în mâna strânsă, pe “managerii” întru Hristos: PF Daniel, PS Irineu şi PS Sofronie şi numai el va şti cum să-i dojenească drept în faţa Domnului. Bartolomeu Anania: Prezent!

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*