Ungaria a intrat în 2012 cu o Constituţie de secolul XIX

Ungaria şi regimul revizionist Viktor Orban de la Budapesta au dovedit încă odată că nu reuşesc să depăşească sechelele unui trecut iredentist şi nostalgic tipic secolului XIX. În loc să privească spre viitor, Ungaria se reîntoarce la un trecut, cangrenat şi eşuat geopolitic, de dinainte de 1918 şi de Tratatul de la Trianon. Liderii Fidesz încă gândesc într-o Europă modernă şi unită, cu noţiuni învechite din era dualismului austro-ungar şi a etnicismului iredentist legat de Ungaria Mare, moartă şi îngropată definitiv de istorie la 1 Decembrie 1918. Pe bună dreptate opoziţia ungară a ieşit în stradă să-şi exprime îngrijorarea faţă de politica guvernului defazată faţă de mersul istoriei europene. Zeci de mii de oameni au manifestat luni la Budapesta faţă de noua Constituţie ungară, afirmând că subminează democraţia, în timp ce guvernul sărbătoreşte intrarea acesteia în vigoare printr-o ceremonie. Numele evenimentului face referire la una dintre dispoziţiile din noua Constituţie intrată în vigoare la 1 ianuarie care înlocuieşte denumirea de “Republica Ungară” cu simpla “Ungaria”. Partidul socialist MSZP, partidul ecologist de stânga LMP şi noul partid DK al fostului premier socialist Ferenc Gyurcsany au participat la adunare, dar membrii clasei politice nu ar trebui să se exprime. Manifestanţii au scandat sloganuri împotriva guvernului condus de premierul Viktor Orban şi fluturau pancarte pe care scria: “Destul!”, “Dictatura lui Orban!”, “Orbanistan!”, în timp ce membrii guvernului şi preşedintele Pal Schmitt soseau la ceremonia organizată la Opera din Budapesta cu ocazia intrării în vigoare a noii Constituţii. “Viktor Orban şi servitorii săi au trecut Ungaria dintr-o zonă promiţătoare a Europei în cel mai întunecat loc”, a comentat înainte de începerea manifestaţiei deputatul socialist Tibor Szanyi, cerând populaţiei să se mobilizeze pentru “a scăpa de dictatura lui Orban”.

“Viktor Orban si servitorii sai au transformat Ungaria, dintr-un loc promitator in cel mai intunecat punct din Europa”, a declarat parlamentarul socialist Tibor Szanyi. Oponentii noii Legi fundamentale spun ca aceasta ameninta democratia, inlaturand anumite prevederi de dupa 1989, atunci cand comunismul a fost înlăturat. Legea fundamentală, adoptată în aprilie datorită majorităţii de două treimi a partidului Fidesz al lui Viktor Orban, a adus critici din partea Uniunii Europene, şefului diplomaţiei americane Hillary Clinton şi Amnesty International. Criticii reproşează noii Constituţii că limitează puterile Curţii Constituţionale, ameninţă pluralismul presei şi pune capăt independenţei justiţiei, conform agenţiilor de presă internaţionale.

Pe premierul Viktor Orban nu-l mai interesează votanţii şi electoratul din republica Ungaria, ci milioanele de voturi care vin de la maghiarii din România, Serbia sau Croaţia, ce au obţinut cetăţenia maghiară. Orban nu mai doreşte o Ungarie în graniţele actualului stat, ci Ungaria Mare, ca o comunitate naţională şovină ce transcede graniţele Trianonului. Acum se poate observa competenţa şi prudenţa guvernului de la Bratislava care a refuzat acordarea în masă a cetăţeniei ungare de către Budapesta locuitorilor unguri de pe teritoriul slovac. S-au ferit de o viitoare dinamită etnică, o adevărată coloană a cincea, împotriva propriului stat. La noi, guvernul, condus de UDMR i-a lăsat pe etnicii maghiari să-şi obţină cetăţenia maghiară, cu sutele de mii, şi să devină susţinători ai proiectului Fidesz de refacere a Ungariei Mari. Proiectul înfiinţării Ţinutului Secuiesc este numai un prim pas prin autonomie spre alipire teritorială la Ungaria Mare. Intrarea în vigoare a Constituţiei lui Viktor Orban este prima etapă de creare a unui stat transfrontalier Ungaria Mare, cu scopul de a destabilize Europa Centrală şi de Est. Întrebarea se pune: în beneficiul cărei puteri mondiale? Nu cred că Orban face aceste acţiuni anti-europene de capul lui. Cu cineva sigur a bătut, în secret, palma pentru redesenarea frontierelor Europei. Cum se vede în presa internaţională SUA şi UE este împotriva Constituţiei lui Orban, însă Rusia tace şi nu zice încă nimic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*