Expoziţia „Mândrie şi beton“, aparținând lui Petruț Călinescu, ne vorbește prin intermediul imaginilor fotografice despre tranziția satului tradițional românesc de la căsuță făurită fără nici un cui, la grandoasele vile lipsite de vre-o șipcă din lemn, cât și despre fenomenul dual al maramureșanului și oșanului care, departe de țară, duce un trai plin de sacrificii, însă în țara natală expune prosperitate și lux.
Imaginile ce reprezintă rodul documentării fotografului timp de un an privind transformările survenite în urma masivei migrații a forței de muncă în străinătate, se dezvăluie în sala Foaier a Muzeul Național al Țăranului Român până la data de 18 decembrie.
Tematica expoziției pleacă de la pura realitate că țăranul român de azi poate fi găsit oriunde pe alte meleaguri, însă nu și acasă. El lasă însă o dovadă a plecării sale: o casă din beton cu patru etaje, cât se poate de impozantă în peisajul înconjurător.
Documentarea realizată de Petruț Călinescu vizează viața cotidiană a locuitorilor din Maramureș și Țara Oașului, ce trudesc și își petrec zilele în condiții austere în Paris cu scopul final suprem de a se clasa în interminabila competiție socială de acasă. Autorul proiectului descoperă că foștii săteni muncesc epuizant 11 luni pe an, bărbații în construcţii și femeile la menaj. Își petrec de mai bine de 15 ani nopțile înghesuiţi în mici apartamente de la periferia Parisului și economisesc fiecare cent câștigat. Întoarcerea acasă se produce cel mult o dată pe an, însă în mașini scumpe. În satul natal, pe lângă culesul prunele pentru horincă, aceștia își risipesc greaua agoniseală pe petreceri, nunți și haine. Cea mai reprezentativă cheltuială rămâne însă înălțarea unor vile în care cel mai probabil nu vor locui niciodată, însă care îi conving pe cei rămași acasă să urmeze aceeași cale de succes.
„Suntem blestemați să băgăm banii în betoane. Așa suntem noi; dacă vecinul are casă cu trei etaje, eu trebuie să-mi fac cu patru”- mărturisește I.O., 24 de ani, din satul Certeze, betonier de opt ani în Paris.
Autorul acestui proiect, Petruț Călinescu, este un fotograf român independent, licențiat în Jurnalism și Științele Comunicării. După ce lucrează ca fotograf pentru principalele cotidiene din România, astăzi este reprezentat de agenția londoneză Panos Pictures. Creațiile sale apar în publicatii precum: National Geographic, Esquire, New York Times, Courrier International, The Times, Business Week, Paris Match, Financial Times.
În palmaresul său profesional se enumeră premii naționale și internaționale: Fotografia Anului, acordat de Clubul Român de Presă; Fotograful Anului, acordat de Asociația Fotografilor de Presă; Award of Excellence acordat de Picture of the Year (USA); Humanity Award, Hpa/Unesco, China.
Cel din urmă al său proiect de durată, documentează din punct de vedere vizual viața cotidiană a oamenilor din jurul Mării Negre cât și rolul pe care aceasta îl interpretează în diverse comunități.
Proiectul „Mândrie şi beton“ s-a bucurat de finanțare din partea: World Press Photo, Robert Bosch, a Institutului Cultural Român Paris şi Administraţiei Fondului Cultural Naţional Român.
Lasă un răspuns