Guvernul României a aprobat bugetul pentru anul 2012 şi l-a trimis în Parlament, unde mai poate suferi unele modificări, însă este de aşteptat ca forma finală să nu fie mult diferită de propunerea Guvernului. Deşi, în mare, bugetul reprezintă un fel de aspiraţii ale Guvernului transpuse în cifre, care se tot modifică prin rectificări bugetare, pentru că realitatea nu prea vrea să se conformeze bugetului, totuşi, bugetul reprezintă un instrument care influenţează covârşitor viaţa românilor.
La urma-urmei, nici nu este atât de greu de desluşit un buget şi influenţele lui asupra societăţii. Dacă banii alocaţi pentru sănătate şi învăţământ sunt mai puţini decât anul trecut, e limpede că vom merge la spital tot cu pansamente şi medicamente de acasă, e clar că dascălii, profund nemulţumiţi de salarii anul acesta, vor fi şi mai nemulţumiţi anul viitor. În ce priveşte fondul de cheltuieli pentru salariile bugetarilor, acesta a fost micşorat, dar Guvernul spune că salariile nu vor fi diminuate, deci e clar că vor urma şi alte concedieri. Altă soluţie nu există. Prin urmare, cei care aveau de gând să obţină o slujbă la stat, anul viitor, trebuie să-şi mute gândul, dacă nu au nişte pile şi proptele solide.
Teoretic, Guvernul încurajează sectorul privat, alocând fonduri mai mari pentru dezvoltare, pentru investiţii. Practic, acest lucru va fi aproape imposibil, deoarece, ca şi Guvernul, care, aşa cum spune Emil Boc, încearcă să conserve ceea ce a obţinut, şi firmele private au adoptat aceeaşi tactică, a aşteptării şi, cel puţin, a conservării situaţiei actuale. Aproape nimeni nu se mai gândeşte la dezvoltare, în situaţia în care criza se prelungeşte şi se anunţă noi turbulenţe financiare. Se anunţă vreme de furtună şi toată lumea încearcă să se baricadeze în case, să supravieţuiască, măcar la nivelul actual. Cum spuneam, însă, acest lucru nu va fi posibil, deoarece mulţi vor fi aruncaţi în stradă, prin concedieri, şi vor trebui să înfrunte vijelia şi îngheţul (salariilor şi al locurilor de muncă) în aer liber. Ce vor face aceştia? Se vor organiza să protesteze ori se vor ghemui pe la colţuri, să supravieţuiască iernii economice – rămâne de văzut. Oricum, din punct de vedere economic şi financiar, se anunţă o nouă eră glaciară. Teoria încălzirii globale oricum a pierdut din adepţi, pe de o parte, iar pe de altă parte în condiţiile îngheţului financiar, nu prea mai interesează aproape pe nimeni.
În particular, ne întrebăm ce înseamnă pentru Caraş-Severin conservarea situaţiei existente, invocată de premierul Boc. E vorba, oare, despre conservarea celor trei locuri de muncă disponibile în judeţ săptămâna aceasta?
Lasă un răspuns