Oricum, unul dintre ei trebuia să plece… Asta dacă PSD mai voia să aibă o minimă credibilitate în faţa electoratului. De fapt, cel mai bine ar fi fost să plece amândoi, fiind focare clare de decribilizare a formaţiunii. Unul prin „jocurile de gleznă”, celălalt prin orgoliile şi frustările personale. Ar trebui să plece însă şi Victor Ponta pentru că a mers pe o decizie ce ar putea avea efecte catastrofale pentru formaţiunea pe care o conduce, prin impunerea înlăturării lui Mircea Geoană din fruntea Senatului fără să-l intereseze că partidul poate pierde definitiv o funcție importantă în stat.
Dar, dacă o eventuală plecare a lui Ponta nu ar afecta vizibil partidul, în cazul lui Mircea Geoană lucrurile sunt mai complicate, PSD riscând să piardă o funcţie, şefia Camerei Deputaţilor, mai importantă acum chiar decât preşidenţia partidului.
Lucrurile s-au accelerat și din cauza poziției lui Ion Iliescu, prin declarațiile proGeoană, acesta punându-l pe Victor Ponta într-o situaţie penibilă. E drept, dacă Ion Iliescu nu ar fi ieşit la rampă şi nu ar fi subliniat că, deşi ar merita, Geoană nu poate fi dat afară din partid (fără a risca ca PSD să piardă cea mai importantă funcţie pe care o controlează la nivelul instituţiilor statului), lucrurile s-ar fi complicat şi mai mult pentru social-democraţi. Din păcate, debarcarea lui Geoană nu va duce la liniştirea apelor în partid…
Oricum, „cazul Geoană” a mai scos în evidenţă o realitate: suprapolitizarea funcţiilor în stat de către opoziţie cu aceeaşi poftă de care a dat dovadă şi puterea. Pentru că, în tot acest scandal, pentru PSD nu a contat funcţia instituţională a şefiei Senatului, ci doar cea politică, ajungându-se ca partidul să-i reproşeze lui Mircea Geoană faptul că l-a invitat pe premier în Senat. În fapt, PSD a căzut într-o capcană, considerând a priori că invitarea premierului ţării în Senat este echivalentă cu invitarea şefului PDL.
Or, era normal ca Mircea Geoană, ca preşedinte al Senatului, să ceară aprobarea partidului pentru acţiunile lui? Nu a fost cumva vorba de o politizare cel puţin pe măsura aceleia pe care opoziţia a reproşat-o de atâtea ori partidului de guvernământ? Iar atunci este cât se poate de grav că PSD, oricât de social-democrat se prezintă, nu a înţeles că Mircea Geoană este de fapt preşedintele Senatului, nu preşedintele Senatului PSD.
Lui Mircea Geoană i s-a mai reproşat şi faptul că în timpul vizitei din Statele Unite s-a prezentat drept lider al opoziţiei. Ce a fost însă atât de dramatic în acest gest? În fond, nu este în interesul opoziţiei de a se face auzită prin fiecare lider al ei? Nu este firesc ca fiecare lider al ei, acolo unde ajunge şi unde orgoliile de partid nu sunt cunoscute pentru a se face diferenţe atât de subtile, să fie cât mai „vocal”? Şi Ilie Sârbu dacă merge în Mongolia trebui să se prezinte ca lider al opoziţiei! Şi Titus Corlăţean, dacă ajunge în „Absurdistan”, la fel. Opoziţia trebuie să-şi pună în valoare vârfurile de lance, nu să le încaiere între ele. Iar dacă Geoană a plusat în rolul de mare şef al opoziţiei poate că a făcut-o din acelaşi orgoliu de care suferă acum Victor Ponta. Un orgoliu similar fuduliei lui Marian Vanghelie care s-a prezentat şi el în America ca fiind primar al Bucureştilor. Or, atunci, toţi au chicotit, inclusiv aceia care astăzi sar în capul lui Mircea Geoană.
Nimeni nu se întreabă, însă: căutând cu îndârjire iţele trădării în gesturile lui Geoană, partidul nu a uitat cumva de propriul său rost? Şi nu în cele din urmă, toate aceste fricţiuni din PSD nu fac decât să-i motiveze pe liberali ca la un anumit moment să întoarcă spatele „partenerilor” de acum, având ca justificare tocmai dorinţa de a nu fi amprentaţi electoral de neînţelegerile din PSD. Un PSD pentru care, astăzi, orice altceva contează, mai puţin interesele propriului electorat şi cele ale ţării.
Şi, în fond, cine este mai trădător: Mircea Geoană care a făcut jocuri în spatele funcţiei de la senat sau Victor Ponta care a decribilizat partidul pentru liniştea ego-ului său? Ce garanţie avem că, după ce va fi „terminat” cu Geoană, Ponta nu va lua în cătare alt personaj din PSD? Totul pentru a nu permite formaţiunii să se organizeze pentru viitoarele alegeri…
Lasă un răspuns