De mai multe decenii s-a încetățenit și la noi obiceiul ca unele familii să organizeze ,,nunta de argint” la 25 de ani de căsnicie, ,,nunta de aur” la 50 de ani de căsnicie și ,,nunta de platină” la 75 de ani de căsnicie. Obiceiul a apărut în mediul orășenesc, fiind, probabil, o influență străină. Biserica Ortodoxă Română s-a văzut în fața unui fapt împlinit și de aceea a rânduit în cărțile de cult o slujbă specială în acest sens, cât și îndrumările cuvenite pentru preoții ce se află în fața unor credincioși care solicită astfel de ceremonii. În ultima vreme observăm că obiceiul începe să apară și în lumea satelor. Tocmai de aceea considerăm că e necesar să zăbovim puțin asupra acestui fapt.
Nunțile acestea, de argint, de aur sau de platină nu sunt nunți sau cununii propriu-zise. Ele nu repetă Taina Sfintei Cununii. Ele se prezintă sub forma unei slujbe de mulțumire adusă lui Dumnezeu. ,,Tinerii” nu se mai îmbracă precum mirii de altădată, ci pot să vină la biserică în hainele cu care vin în mod obișnuit la slujbe. Nașii e bine să fie tot cei de la Cununia din tinerețe. Dacă nu mai trăiesc ori nu pot fi prezenți, nu e o tragedie. Slujba se poate face și fără dânșii. Nu este nevoie de lumânări ,,de cununie”, ci sunt sufieciente și două lumânărele sau mai multe de la biserică sau din altă parte. Nu este nevoie de ,,nuntași”, nici de petrecere costisitoare. Mai degrabă un ajutor dat unei familii sărace, sau unui bătrân, sau unui orfan, sau unui bolnav este mai bine primit înaintea lui Dumnezeu decât petrecerea cu lăutari și cu zbenguială. Evenimentul poate fi sărbătorit într-o formă simplă, modestă, fără cheltuieli inutile. ,,Tinerii” vin la biserică și preotul le oficiază ,,nunta” solicitată, adică slujba de mulțumire cuvenită. Fiecare familie are motive suficiente să mulțumească lui Dumnezeu după 25, 50 sau 75 de ani de căsnicie. Câteva din astfel de motive sunt suficiente, ca să convingem pe oricine de nevoia unei astfel de rugăciuni: mulțumim pentru viața ce ne-a dat-o, pentru sănătatea de care ne-am bucurat, pentru buna înțelegere, pentru copiii rezultați din căsnicie, pentru toate realizările ce le-am avut. Îl rugăm pe Dumnezeu să ne ajute și să ne ocrotească în continuare pe cărările vieții.
Slujba respectivă nu este o inovație în cultul ortodox. Rugăciunea însăși este de trei feluri: de cerere, de mulțumire și de laudă la adresa lui Dumnezeu. Slujba acestor ,,nunți” face parte din rugăciunile de mulțumire. Lui Dumnezeu îi place să i se arate recunoștință din partea celor pe care i-a ajutat. Ne amintim de minunea vindecării celor zece leproși. Dintre aceștia doar unul s-a întors să-I mulțumească Mântuitorului, ceea ce L-a făcut să exclame: ,, – Zece ați fost, dar ceilalți nouă unde sunt?”
Așadar, dacă vreo familie se hotărăște să facă o asemenea ,,nuntă”, este foarte bine. O așteptăm cu drag la biserică.
Lasă un răspuns