Despre greci, fără mânie…

Elena Udrea spune că Papandreou este vinovat de criza grecească, pentru că este populist, europenii fac bancuri pe internet și spun că vinovați sunt grecii pentru că ar fi puturoși. FMI crede că de vină e guvernul, în toată slăbiciunea și inconsecvența lui. Dar, statisticile indică și ele ceva important. Poate mai important, într-un studiu dat publicității acum o jumătate de an arătându-se că grecii muncesc mai mult decât germanii, contrazicând și bancurile și declarațiile cancelarului german.

Studiul, bazat pe rapoartele OECD şi pe datele Eurostat, a demonstrat că durata de muncă a unui german este de 1 390 de ore pe an, adică substanţial mai mică decât a unui grec (2 119 ore), a unui portughez (1 719 ore) sau a unui spaniol (1 654 ore). Un francez lucrează 1 554 de ore pe an, potrivit cercetării.

O altă informație dată recent publicității arătă că fenomenul corupției din Grecia a atins niveluri paroxistice: 800 de milioane de euro pe an.

Așadar, nu lenea grecilor este de vină, ci tocmai corupția care înghite bani și-l împovărează pe grec și mai mult decît îl împovărează criza mondială.

Grecii trebuie să se trezească mult mai devreme decât alte popoare pentru a hrăni din munca lor un stat atât de corupt, și o datorie externă uriașă.

Grecii au greșit și sunt și ei vinovați. Dar nu pentru că nu se trezesc destul de devreme, ci pentru că nu s-au deșteptat mai de demult. Ei ar trebui să se scuture de povara corupției, pentru că grecul de rând a plătit și sutele de „Porsche Cayenne” din parcările grecești și luxul potentaților greci.

Acum, tot pe seama lor se fac bancuri acide.

Povestea adevărată a vieții unui agricultor grec începe înainte de răsăritul soarelui. La patru dimineața este pe câmpul de tutun. La zece vine acasă, pentru că soarele arde până la sânge. La patru după-amiază pleacă, iar din câmp se mai întoarce la nouă seara.

Grecul de rând pescuiește, construiește pe orice colț de stâncă, face șosele și cultivă măsline, mii de hectare, cât vezi cu ochii. Nimeni nu-și poate închipui cât timp îi ia asta.

Grecii fac și turism, și oierit, și navigație și agricultură, spre deosebire de alte popoare, mai „specializate”, ei sunt mult mai adaptabili la nevoile vieții. Sunt, dincolo de ce se spune prin cancelariile europene, îndreptățiți să se supere pe lume.

Ei au fost obligați să muncească mult mai mult pentru a acoperi și corupția statului lor, pentru a o hrăni zilnic.

E vina lor, veți spune! Da și nu. Germanul de azi e moștenitorul unui stat mai curat, funcțional, nu a stat sub papucul turcilor, a avut vreme să-și șlefuiască instituțiile.

Atât cât i-am cunoscut eu pe greci, ei sunt primii care se trezesc dimineața. Poate că acum se vor și deștepta! Iar românii trebuie să ia aminte bine la ce li se întîmplă grecilor: corupția îi costă doar pe cei sărmani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*