Proces penal „Mihail Eminescu“

Poate avea loc un proces penal împotriva celor implicaţi în arestarea lui Mihail Eminescu, pentru anii de martiraj la care a fost supus, pentru moartea sa? Un astfel de proces poate fi deschis. Un popor fără reperele sale spirituale, îşi pierde propria identitate, cedează teritoriul său spiritual  celor potrivnici şi în consecinţă îşi pierde o bună parte din pământul ţării, fie prin anexiuni externe, fie prin înstrăinări interne.

S-a ajuns  ca Mihail Eminescu să fie aproape scos din şcoli şi universităţi. Nici vorbă de catedre Eminescu, la facultăţile de litere, nici vorbă de instituirea zilei de 15 iunie ca zi naţională Mihail Eminescu. După mai bine de un secol, de la actul de terorism politic, guvernamental, împotriva lui Mihail Eminescu, adevărul a ieşit la lumină. Mihail Eminescu a fost capabil să înfrunte imperiul austro-ungar, militând pentru eliberarea Ardealului din captivitatea în care căzuse în 1866 şi pentru Unirea acestuia  cu Patria-mamă, România. Pentru această activitate unificatoare a fost arestat şi supus unei asasinări lente, cu mercur, în final cu doză ucigşă-injecţii cu mercur şi cu loviturile primite-plagă craniană sângerândă.

Pentru această activitate, pentru întreaga sa creaţie, pentru iubirea sa faţă de Neam şi Dumnezeu, Mihail Eminescu a devenit martirul românilor cu aură de sfânt. Martir din sfera creaţiei literare şi a ziariştilor. Azi, partea de răsărit a României,  este în captivitate, conform Pactul dintre Stalin şi Hitler, din 1939. Avem în vedere nordul Bucovinei şi Basarabia. URSS a anexat şi Ţinutul Herţa. După dispariţia URSS,  o bună parte din răsăritul României, a rămas în componenţa Ucrainei, iar pe un sector din Basarabia s-a constituit Republica Moldova, cu capitala la Chişinău. Împotriva tendinţei Chişinăului, de reunire cu România, se opun, atât Rusia, cât şi Ucraina.  Dreptul  istoric, dar şi cel internaţional  oferă posibilitatea Reîntregirii României pe cale paşnică. Ucraina sperăm să înţeleagă că viitorul său stabil înseamnă restituirea către România a nordului Bucovinei, a ţinutului Herţa, a nordului Basarabiei şi a sudului Basarabiei, în caz contrar va fi macerată şi dizolvată ca naţine de către Federaţia Rusă. Europenitatea Ucrainei poate funcţiona salvator pentru Ucraina, prin relaţii cu România, în spiritul adevărului, în spiritul dreptăţii. Pentru Eminescu şi pentru Mihai Vodă Viteazul, pentru spiritul românesc, azi, imperiul austro-ungar înseamnă imperiul ucrainian şi politica imperială a Federaţiei ruse.

Politica vecinilor noştri de la răsărit este construită pe minciună şi pe abuz de putere. N-au nici un drept asupra acestor teritorii, aşa cum nici un drept nu a avut imperiul austro-ungar asupra Transilvaniei. Dacă cei ce l-au  martirizat, l-ar fi lăsat în libertate, Eminescu ar fi fost prezent la 1 Decembrie 1918 la Alba Iulia, la Unirea Transilvaniei cu România. A fost prezent sufleteşte şi tot prezent este şi acum în sufletele noastre, în bătălia spirituală pentru consolidarea vieţuirii noastre multimilenare, pe acest pământ. Aşa cum un alt martir cu aură de sfânt, Mihai Vodă Viteazul, reîntregitorul Daciei, a fost  activ în sufletele românilor, de la 1601 până în 1918, voivodând pentru reîntregirea ţării, aşa a fost şi Mihail Eminescu şi după asasinarea sa, aşa cum sunt, împreună şi azi, până la reunificarea deplină a României. Eminescu a militat prin excelenţă pentru armonizarea relaţiilor între români şi vecinii lor, în spiritul adevărului. Numai adevărul ne face liberi şi buni. Dumnezeu este cu cei care nu renunţă la adevăr. Trebuie deschis procesul penal împotriva guvernanţilor din anii 1883-1889. Guvernul României, guvernele României, de după acest proces, prin hotărâre judecătorească, vor fi constrânse,  să recunoască, în mod public,  nedreptatea făcută lui Eminescu şi să procedeze în consecinţă, redându-i locul pe care îl merită în învăţământul românesc: să se înfiinţeze la universităţi „catedre Mihail Eminescu”, să se instituie  ziua de 15 iunie ca zi naţională Mihail Eminescu.

Pentru a se ajunge aici, trebuie publicat codul penal şi civil de pe vremea lui Eminescu. Deşi există cărţi  în care şi aspectul juridic este luat în seamă, considerăm că se va reuşi să se declanşeze o mişcare de solidarizare cu Eminescu, pentru un proces penal, doar prin republicarea acestui cod penal şi civil. Cine îl  va retipări?! Când îl vom avea la îndemână, toţi cei interesaţi?!_Institutul de cercetări juridice nu are ca temă de cercetare stabilirea adevărului în cazul Mihail  Eminescu! Având în vedere că Mihail Eminescu este prezent, acum şi mereu, în plaiul nostru sufletesc, închei aceste rânduri, astfel: Sărut mâna Mihail Eminescu şi binecuvântă poporul român!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*