Între Zi şi Noapte

Un tărâm fantastic aparţinând suprarealităţii, în care iluzia şi visarea domină un peisaj arhaic ce transcede în contemporaneitate, se dezvăluie prin expoziţia  „Între Zi şi Noapte“ a artistei Gabriela Culic , eveniment găzduit de  Galeria Veroniki Art.

Aflată la graniţa dintre abstracţie lirică şi figurativ, creaţia artistei este guvernată de un fantastic izvorât din mitologii ale nocturnului şi diurnului, de o încordare dintre nocturn,pământesc şi acvatic, completate de un cer întunecat, însă presărat de stele.

La nivel de expoziţie se evidentiază o serie de lucrări în care peisajul întunecat este invadat de creaturi  ce amintesc de geneza lumii şi contribuie la o imagine apocaliptică şi opere în care albul optic încearcă să strapungă întunericul, precum o luptă dintre diurn şi imaginarul nocturn, ce poate fi interpretată şi precum veşnica bătălie dintre bine şi rău. Amintirea vieţii, seninătăţii şi a luminii este reprezentată prin stele ce se întrezăresc pe alocuri pe un cer cenuşiu si flori angelice şi firave în contrast cu un fundal arid sau luminos, însă rece.

Printre creaţiile expuse, se întrevăd şi zone de opacitate şi transparenţă, o caldură roşiatică a unor focuri, precum şi o serie de transparenţe fluide apartinand diurnului, reprezentate prin tonuri luminoase, ceţuri ce trezesc melancolie, griuri calde sau reci. Contrastul dintre imaginarul nocturn bizar şi melancolicul, puritatea si căldura diurnului, configurează ideea de baza a expotiţiei, aceea de opozant, contradictoriu, de evidenţiere a frumusului şi firavului ce poate exista şi într-un peisaj întunecat.

Gabriela Culic, creatoarea acestei lumii situată în antiteză, s-a născut în Bucureşti si este

licenţiată a Universitaţii  Naţionale de Arte, Bucureşti,  membră UAPR şi a Federaţiei Internaţionale Culturale Feminine. Pe langă numeroase expoziţii personale şi de grup, în anul 2009 i se acordă Premiul Naţional pentru Pictură “Art Top” de către publicaţia internaţională “Top Business” , iar în 2010 apare  albumul de artă „Efemeride”, editat la Monitorul Oficial Bucureşti. Creaţiile sale sunt prezente şi în colecţii publice muzeale şi particulare din: SUA, Belgia, Franţa, Spania, Anglia, Germania, Italia, Grecia, Ungaria, Israel, Canada.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*