Şi curcubeul a fost politizat!

Incidentul cu imnul naţional, cântat de către Marcel Pavel cu textul modificat, în deschiderea meciului de fotbal România – Franţa, ar putea fi amuzant, dacă nu ar fi trist. Marcel Pavel, invitat de Federaţia Română de Fotbal să cânte imnul pe Naţional Arena, a hotărât că are o variantă mai bună de imn, înlocuind ultimele două versuri din strofa a doua, cu ultimele două versuri din prima strofă.
Artistul a declarat că nu a vrut să cânte versul: „Triumfător în lupte, un nume de Traian”, pentru că s-ar fi interpretat politic. În plus, ultimele două versuri din prima strofă, în opinia lui Marcel Pavel, sunau mai bine ca un îndemn la luptă pentru echipa naţională de fotbal a României, astfel că interpretul a reluat versurile: „Acum ori niciodată croieşte-ţi altă soartă, / La care să se-nchine şi cruzii tăi duşmani, şi cruzii tăi duşmani”. Pentru isprava sa, Marcel Pavel a fost amendat cu 5000 de lei de Prefectura capitalei, deoarece legea prevede că intonarea imnului cu alt text şi cu altă partitură decât cele stabilite de lege se sancţionează cu amendă între 2500 şi 5000 de lei.
Motivul pentru care artistul a modificat imnul este oarecum hazliu, însă reflectă o atitudine care s-a cam generalizat în România, în fapt o psihoză: teama de politică, într-o ţară în care totul s-a politizat. Adevărul este că, în mod cu totul şi cu totul absurd, cei care s-au săturat de Băsescu şi de partidul de guvernământ au început să urască până şi culoarea portocalie. Nu e mai puţin adevărat că cei care nu-l suferă pe Victor Ponta şi PSD-ul, fug de culoarea roşie, ca de dracul, iar cei care au probleme cu PNL-ul şi-au îndepărtat galbenul din gardeorba personală. Culorile, în mod aberant, au devenit politice. Astfel că şi curcubeul este politic. Curcubeul conţine culorile partidelor şi nu m-ar mai mira dacă la o prezentare de curcubeu, vreun artist să scoată din spectru una sau mai multe din culorile politice care i se par suspecte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*