Sfârşitul lumii: mister, taină sau realitate ?

De ceva ani încoace se tot vântură ideea ,,sfârşitului lumii” iar acum, în zilele noastre, mai abitir ca niciodată. Unul dintre momentele de apogeu, fâsâit precum un balon înţepat, a fost anul 1999 atunci când a avut loc eclipsa totală de soare văzută în întregime şi cu mare acurateţe şi din ţara noastră. În popor se vorbea de venirea anului 2000 iar acest eveniment astronomic devenise prilejul cel mai verosimil pentru ceea ce se presupunea că va deveni realitate.

Presa vorbea pe toate canalele, încă din primele luni ale lui ’99, pregătind populaţia pentru ce avea să vină… Un mare fâs, dincolo de spectacolul ceresc din care s-au îmbogăţit unii iar alţii au rămas cu ochii în soare şi cu gura căscată aşteptând anul de graţie 2000. Noul Testament anunţă sfârşitul lumii, venirea Apocalipsei şi a Judecăţii de Apoi, Emil Cioran, omul certat cu Dumnezeu, anunţa şi el propria-i Apocalipsă… Misticul popor Român, inventiv cum îl ştim, îşi anunţă şi el sfârşituri după sfârşituri dar de fiecare dată se ,,salvează’’ inventându-şi câte un ,,Mesia’’ mult aşteptat. Mai nou se vorbeşte despre venirea sfârşitului lumii în 2012, mulţi ,,prezicători’’ şi pseudo-analişti de tot soiul pun acest sfârşit de lume în legătură directă, premonitoriu, cu cataclismul natural abătut asupra Japoniei dar şi a crizei economico-financiare în care se află întreg occidentul.

Schimbări radicale se produc de când lumea, ciclicitate verificată, economiile lumii urcă şi coboară, occidentul şi capitalismul rămân să se ridice şi să meargă din nou mai departe, depăşind sinusoidala perioadă. Pe plaiuri mioritice  sfârşitul lumii româneşti a început acum 70 de ani şi continuă în ritm galopant. Şi singurul salvator nu e poporul însuşi ci Unul de Aiurea ce se dovedeşte a fi de Nicăieri. La un moment dat se credea că intrarea noastră în U.E. ne va feri de propria noastră Apocalipsă, nici gând de aşa ceva deoarece realităţile socio-economice şi politice au demonstrat contrariul.

Sfârşitul lumii de multe ori a fost anunţat de ,,specialişti” ori nespecialişti din toate categoriile socio-profesionale. Scenarii bazate pe iedi care mai de care mai haotice şi mai absurde s-au tot vehiculat în aceşti ultimi ani de când şi-a făcut apariţia criza economico-financiară. Să sperăm că şi acest ,,ţsunami” va trece şi că omenirea va reveni la progres şi prosperitate, vom supravieţui şi acestui surogat de sfârşit de lume! Frica omului simplu îl poate duce la revolte anarhice, la ,,invenţii” şi ,,viziuni” diabolice asupra unei lumi într-o perpetuă mişcare.

Cu siguranţă, eclipse totale sau parţiale de soare sau de lună vor mai fi, războaie şi crize economico-financiare ori mari crize ale hranei şi apei vor mai exista, au mai fost de-a lungul istoriei epidemii şi pandemii de tot felul.

Părerea mea e că lumea nu se va sfărşi şi pământul nu se va scufunda, civilizaţiile au toate şansele să se autodistrugă, istoria o confirmă, alte şi alte civilizaţii umane vor porni din grote îndreptându-se din nou spre computer şi spaţiul extraterestru.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*