Tranziția spre occident

Ortodocșii din Balcani – grecii, românii și slavii de sud – tranziteaza de două decenii din punct de vedere socio-politic de la șocialism spre capitalism, de la CAER și Pactul de la Varșovia spre UE/NATO. Greco-ortodocșii, care au fost cumpărați de anglo-americani în schimbul românilor de la Stalin, au profitat din plin cu mult înainte de 1989 de societatea de consum pe datorie și sunt în prezent și faliți și nemulțumiți. Demonstrațiile și grevele din Grecia sunt la ordinea zilei. Vor avea si ceilalți ortodocși din Europa aceeași soartă, perspectiva de a demonstra pentru o cauză pierdută?
Revoluția din din România s-a soldat cu o mie de victime a unor teroriști a căror identitate o va afla numai generația următoare, care se formeaza într-o societate liberă, democratică, ancorată puternic în lumea libera, occidentală, UE. Până atunci, tranzitia spre occident s-a organizat ca la carte. S-a început cu lichidarea dictaturii proletariatului, a Partidului unic și apariția unui spectru de partide post-ortodoxo-comuniste și etnice, maghiare, germane, evreiești, armenești, slave etc., care își trimit reprezentanți în Parlamentul din București unde se fac legi politic corecte, dupa modelul occidental. Apoi s-a lichidat proprietatea întregului popor asupra mijloacelor de producție, pământului etc. În favoarea investitorilor particulari, cu precădere a celor stategici din străinătate și a celor cu imunitate parlamentară, care și ea s-a privatizat.
Dacă și locurile în Parlament se cumpară cu bani pentru Partid este evident că economia paralelă, corupția este o boală a copilăriei tranziției, ca pojarul, și că masele largi populare suferă în această fază pe toate planurile: producția, investițiile, consumul, nivelul de trai, speranța de viață scad. În schimb, cresc șomajul și inflația, ambele necunoscute în trecut. Privatizarea siguranței personale și a saraciei e și ea un calvar. Dar, după această vale a plângerii, economia de piață va genera o alocare judicioasă a resurselor materiale și umane și mult așteptata bunăstare generală, ca la creștinii occidentali, se va instala și la ortodocși. Asta în teorie, în practică lucrurile stau altfel.
Tranziția spre lumea creștinilor occidentali a ortodocșilor este nesinceră, ca a fariseilor. Ei vor să trăiască material ca în occident, și spiritual ca în orient. Refacerea unității creștine nici nu mai este la ordinea zilei. Asta a dus la încapacitatea de plată a Greciei și este un semnal de alarmă pentru toți creștinii, atât în est cât și în vest. Rusia, cu resursele ei minerale exorbitante a revitalizat regimul autoritar pravoslavnic și a renunțat momentan la perspectiva integrării occidentale. România și Moldova nu au nici resursele naturale, nici spațiul euro-asiatic al Rusiei, de aceea, după o Revoluție și două decenii în derivă, Președintele și Patriarhul trebuie să înceapă dialogul cu Roma pentru o emancipare națională și socială autentică, pentru o integrare a moldo-valahilor în lumea creștinilor occidentali credibilă, nu falimentară ca a greco-ortodocșilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*