Curaj, găină, că te tai!

De la manifestările prilejuite de Ziua Marinei a lipsit primul marinar al ţării. În locul unei primiri reci, poate chiar ostilă, Traian Băsescu a preferat să stea sub umbreluţă, să mânânce mici şi să bea bere. Preşedintele ţine la imaginea sa şi nu a vrut ca istoria să consemneze scăderea popularităţii.
Băile de mulţime au reprezentat apanajul lui Traian Băsescu, care îi întâmpina pe cei consideraţi „mulţi şi proşti“ cu tradiţionalul salut cotrocenian: „Să trăiţi bine!“ Pe atunci, candidatul şi, mai apoi, preşedintele Traian Băsescu era iubit de majoritatea românilor care vedeau în el un salvator al naţiunii. Un politician curajos, care vorbea direct şi pe limba poporului, trimiţându-l pe Iliescu la Moscova şi ironizându-l pe Năstase cu celebra remarcă: „Adriane, nici nu ştii, cât de mic începi să fii!“. Era suficient ca să apară seara la televizor, să facă o mică trimitere spre mogulii din presă sau spre băieţii deştepţi din energie, pentru ca a doua zi toată presa să vuiască. Băsescu este şi preşedintele care le-a promis românilor ţepe în Piaţa Universităţii, majorări salariale profesorilor, precum şi asanarea sistemului ticăloşit.
Actor desăvârşit, şi-a impresionat electoratul plângând pe umărul lui Theodor Stolojan, de am crezut cu toţii că bietul Stolo se afla pe patul de moarte. A impresionat cu celebrul Logan şi, în încercarea de a-l copia pe Cuza, se plimba cu doamna Maria, fără gărzi de corp, în locurile cele mai aglomerate.
Astăzi, Traian Băsescu schimbă placa. Simte că nu există român mulţumit de măsurile anticriză luate cu şi fără cap, şi nu mai iese la plimbarea pe faleză, la una mică la terasă la malul mării ori la taclale cu pensionarii, tot mai puţini, veniţi la tratament în staţiune. Cu atât mai puţin la manifestări gen Ziua Marinei, unde organizatorii s-au străduit să asigure un cadru de siguranţă preşedinteleui care altădată nu avea nevoie de oameni puşi să-l păzească non-stop.
Absenţa de la manifestările organizate la Constanţa este un prim semn că preşedintele nu mai este atât de sigur pe strategia care credea a dat roade până acum. Mai sunt şapte luni până la campania pentru localele din 2012 şi trebuie să inventeze altceva. Poate că nu va mai apela la discursurile patetice, ci la ceva mai pragmatic, de genul cadourilor cu tenişi, bascheţi sau biciclete chinezeşti, că nu degeaba prima marionetă a ţării a stabilit contacte în îndepărtată Chină.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*