Casa poporului și a mântuirii neamului

La București se construiește, într-un timp record de trei ani, Catedrala Mântuirii Neamului în grădina Casei  Poporului, fostă a Despotului Ceaușescu. Impresionantul ansamblu arhitectural se vrea a fi un model în  piatră a pretenției ortodoxiei moldo-valahe de a fi model de urmat de toți. Asta presupune că între  creștinismul greco-slav și cel occidental, între Moscova/Athos și Roma, românii vor opta și în viitor  pentru orient și nu pentru Roma?
Românii sunt în UE/ NATO și câteva milioane de români și moldoveni și-au găsit un rost chiar în occident.  Numărul celor care se îndreaptă spre lumea greco-pravoslavnică este neglijabil. În mod paradoxal,  moldo-valahii vor din punct de vedere material în lumea occidentala și din punct de vedere spiritual în cea orientală.
Oferta Papei Ioan Paul II făcută la București în 1999, de a se reuni Biserica românilor cu Roma pe principiul  unității în diversitate (creștinismul respiră cu doi plămâni), a fost folosită numai pentru aderarea la  UE/NATO, dupa care s-a revenit la aversiunea mai mult sau mai puțin fățișă față de occident, cunoscută încă din perioada regilor germani și din vremea Lagărului moscovit.
Daca dinastia de Hohenzollern-Sigmaringen și rusii nu aveau legitimitatea și nici interesul în emanciparea românilor prin depășirea izolării în care erau ținuți de o mie de ani, președinții moldo-valahi Ceaușescu,  Iliescu, Constantinescu, Băsescu au avut și au toate șansele de a rupe lanțurile grele ale duhovniciei și  soborniciei moscovite și constantinopolitane, după cum se exprimau înaintașii din perioada interbelică, vreme în care România Mare avea o mult mai mare deschidere spre vest.
Până la invazia sovietică, Biserica Unită cu Roma avea două milioane de fideli și 2 000 de biserici mai ales în Transilvania. La Colegiul Pio Romeno de la Roma erau pregătiți mii de preoți românii occidentali. Apoi, sub regii germani s-a creat o elită românească pro-occidentală, asta fără a aminti de milioanele de maghiari, evreii, germani a căror orientare este pro-occidentală prin definiție. În perioada interbelică, o pătrime din  populația României Mari era orientată spre vest.
Astăzi, Biserica Unită cu Roma, după ce a fost interzisă patru decenii, este marginalizată, iar evreii și nemții au  emigrat. Singura punte de legătură cu vestul au rămas maghiarii. UDMR-ul urmărește însă interesul lor și este folosit de elita moldo-valahă post-ortodoxo-comunistă, ca punte de legatură cu vestul.
Casa Poporului și a Mântuirii Neamului, însufletită de un președinte autohton credibil și un patriarh pe măsură, se poate constitui într-un model de depășire a blocajului istoric din cele mai sărace țări din UE, România și Moldova.

Vizita Papei Benedict XVII și unirea cu Roma a tuturor românilor reprezintă poate singura cale care îi va scoate din groapa greco-pravoslavnică și a-i emancipa, material și spiritual.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*