“Drumul lui Pintea”, un proiect de vis în inima Maramureșului

Motto:
 
”Magoaja e sat frumos
Asezat pe vale-n jos.
Cu feciori și fete multe
Satul nost’ e sat de frunte…”
(strigătură din folclorul local)

Grupul de presă Alcero și Ziarul Națiunea au primit recent o invitație de din partea unor români deosebiți. O invitație de parteneriat media la fața locului, care ne pune pe drumuri, dar nu pe orice drumuri… Trebuie să ajungem undeva hăt, unde ”„se agață harta în cui”, cum se spune: în satul Măgoaja din comuna Chiuieşti, așezat de către Bunul Dumnezeu și de către bunii moroșeni din vechime la confluența geografică a judeţelor Maramureş, Cluj, Sălaj şi Bistriţa Năsăud.

Este un sat cvasianonim mai ales pentru noi, regățenii, care nu am avut prilejul să fixăm în memorie și suflet frumusețile neasemuite ale  locului de obârșie a legendarului haiduc Pintea Viteazul, un  simbol național al dreptății, curajului și sacrificiului pe care marele actor Florin Piersic l-a reînsuflețit magnific pe peliculă.

Asociația „Eternul Maramureș” și mai mulți oameni de ispravă pun umărul la un proiect cu adevărat monumental: „Drumul lui Pintea”. Iată în ce constă: sculptorul Georgiu Augustin din satul Măgoaja și-a propus să reconstituie într-un mod inedit drumul vieții lui Pintea, începând din satul  natal până la Gutin unde se crede că și-a aflat haiducul mormântul, cioplind și postând  din loc în loc pe un lung traseu statui din piatră, marmură și lemn.

Originalul proiect va debuta oficial în 14 august 2011, zi  în care Pintea şi-a dat obșescul și istoricul sfârșit în asediul de la Baia Mare, cum atestă documentele. Se va ține un parastas de pomenire la biserica din Măgoaja urmat de un pelerinaj la Mănăstirea Sf. Ana Rohia și se vor vizita locurile unde vor fi amplasate lucrările preconizatei taberei de sculptură „Pintea Viteazu”, ediţia I, 2011, lucrări ce vor constitui simboluri artistice de cinstire a haiducului.

Partea a doua a proiectului se va materializa prin ”plantarea” statuilor pe traseul „Drumul lui Pintea” având principalele locații în Măgoaja, Rohia, Târgu Lăpuş, Copalnic Mănăştur, Baia Mare, Cavnic, Budeşti, Ocna Şugatag, Sighetu Marmaţiei, Mara, „mormântul lui Pintea de pe Gutin” și alte locuri de neimaginat ca frumusețe și pitoresc.

Abia în a treia fază se va oficia și oficializa ineditul  proiect în conlucrare cu autorităţile şi unităţile turistice din zonele  în care vor fi amplasate  lucrările artiștilor, continuând cu promovarea și valorificarea turistică pe plan naţional dar şi internaţional a valorilor tradiționale, a zestrei etnofolclorice, a frumuseții acestor meleaguri unice în lume, a românității maramureșene cu  istorie și cultură multimilenară.

Inițiatorii și organizatorii speră ca cel puțin zece artiști truditori din județele Cluj, Maramureș și Baia Mare să pună dalta, inspirația și priceperea la treabă pentru realizarea operelor, artiști între care cel mai hotărât și nerăbdător este însuși creierul și sufletul proiectului, sculptorul Augustin Georgiu, bazându-se și pe atragerea de fonduri și donații mai ales de piatră, marmură și lemn de esență tare. Lipsa materialelor este un impediment care îi necăjește pe autorii proiectului. Dar au nădejde că măgojenii şi localnicii din zonele aflate pe „Drumul lui Pintea” nu vor sta indiferenți și vor ști să se facă folositori, să sfințească locurile, așa cum declară cu un entuziasm molipsitor chiar inimoșii inițiatori,  sculptorul Augustin Georgiu „de Măgoaja” şi președintele ”Eternului Maramureș”, Bogdan Ţicală ”de Vişeu”.

De fapt, artistul a demarat acest proiect de vis (!) copil fiind: „Încă de când aveam 14 ani am sculptat și postat o statuie tematică în fața Căminului Cultural din Măgoaja. Dar vreau să postez până spre Rohia mai multe  lucrări care vor fi rodul muncii unor sculptori cu suflet mare pe care vreau să îi reunesc într-o tabară de sculptură, doar ca e tare greu. Am unele  promisiuni importante pentru piatră. De la domnul Horea Uioreanu, deputat PNL de Cluj și de la domnul Mircea Man, președintele Consilului Județean Maramureș, care mi-a spus, când ne-am întalnit, să îl caut, să îl sun după alegerile de primar de la Baia Mare. L-am sunat și mi-a promis că rezolvă, că n-a uitat. Dacă aș convinge și alți oameni de nădejde să contribuie, tare aș vrea să amenajez două tabere, poate una la Rohia, dar să ajungem până la Budesti”.

Georgiu Augustin se gândește la sculpturi variate inspirate mai ales din motivele specifice moroșenesti, fiecare artist având liberatea de a-și concepe opera după propria viziune asupra fenomenul tematic al haiduciei. „Mi-am propus să schimbăm monumentul pe care l-am făcut la 14 ani, aflat în fata Căminului Cultural, iar apoi să postăm diferitele lucrări de-a lungul drumului. Sculptori avem, să le dea Dumnezeu sănătate că nu au nicio pretenție de bani, vor face cu drag ce vor face, cu suflet de români. Piatra ne omoară, dar rezolvăm noi”, se  dovedește a fi un mare optimist artistul.

Inițiatorii proiectului roagă oamenii generoși, românii de suflet care înțeleg faptul că prin gestul de lor de generozitate pot săvârși un act de patriotism, să purceadă la donaţii pentru Asociația “ETERNUL MARAMUREŞ”, C.I.F. 26610460, CONT BANCAR RO32RNCB0182114946580001, deschis la Sucursala Maramureş – Baia Mare., iar pentru orice alt fel de alte donaţii să apeleze la numărele de telefon 0762445007 și 0762135507.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*