Impactul proiectului minier de la Roșia Montanta asupra mediului și intereselor financiare ale Comunității Europene și ale statului român ar trebui calculate de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). O asemenea agenție, creată pe banii europi, scumpi, ar fi trebui să vegheze la binele fermierilor. Indiferent de zona în care se află și cărora le acordă plați. APIA este însă prea prinsă cu înregimentăarea politică a propriilor funcționari.
Și uită de rosturile sale… Uită, de exemplu, că Planul National de Dezvoltare Rurală 2007-2013 (PNDR) a definit Roșia Montana drept zonă montană defavorizată (Masura 211), cu pajiști cu valoare naturală ridicată (Masura 214). Uită că obiectivul operațional al Măsurii 211 îl constituie utilizarea continuă a 1 400 000 ha de terenuri agricole la nivelul întregii țări.
APIA a efectuat plăți la Roșia Montana, începând cu Campania 2007 și până în prezent, în valoare de 2 216 569 62 lei, ceea ce însemnă că fermierii din această zonă au respectat cerințele minimale pe exploatațiile lor, dar și bunele condiții agricole și de mediu.
Și totuși, nu ar fi lipsit de interes să verifice modul în care Consiliul Local Roșia Montana și-a concesionat pășunile, cum s-au cheltuit banii comunitari și cei proveniți de la bugetul național și dacă se respectă în continuare toate conditțile pentru ca fermierii să beneficieze de aceste plăți.
De asemenea, ar trebui să verifice dacă pășunile aferente proiectul minier se află cu adevărat în baza de date și dacă sunt indeplinite condițiile de plată a celor care utilizează aceste terenuri.
Pentru că sunt prea multe nereguli la mijoc…
De exemplu, prin comparație, deși în Campania 2009, 33 541 de fermieri au încasat suma de 118 060 243,97 lei, în Campania 2010 din județul Cluj, 34 485 de fermieri au încasat de la APIA doar 83 094 467,12 lei până la data de 30 iunie 2011.
Or, se pune întrebarea firească: unde sunt banii fermierilor, mai ales că de la un an la altul subvențiile cresc? Or să vină, în restul de an rămas? Chiar dacă, după data amintită, toate eventualele plățile efectuate de catre această agenție vor atrage sancțiuni ale UE asupra României?
Oricum, restul plăților, se promite, se vor efectua în momentul în care toate controalele administrative vor fi încheiate, cel mai probabil în luna august 2011. Cu sancțiuni ale UE… Dar ce vină au sărmanii fermieri că birocrația umflată a agențiilor produc sau induc neclarități, neregularități, nelegalități cu voie și fără de voie, dar mai ales cu voie…?
Și ar mai fi un lucru… Firma canadiană este proprietară deja peste jumătate din străvechea localitate. Dar pare a fi exonerată de îndatoririle oricărui proprietar de imobile din România: întreținerea locuinței și a terenurilor aferente.
Nu este un secret pentru nimeni faptul că majoritatea locuințelor achiziționate de această firmă se găsește într-o stare avansata de degradare, iar curțile sunt invadate de buruieniș. Fiecare casă își așteaptă reparația doar atunci când va începe proiectul minier, așa scrie pe placuțele înfipte pe pereți…
Și totuși, până la aprobarea proiectului, orice locatar al așezării Roșia Montana trebuie să respecte regulile de conviețuire și obligațiile administrative. Nu să sădească discordie sau să-și cladească structuri informative suprastatale. E scris…
Lasă un răspuns