Încă o mișcare se alătură Alianței Forța Națiunii ca stare de spirit: Mișcarea pentru Bunul Simț

Ca urmare a apelulurilor repetate și a invitației pe care Alianța Forța Națiunii a adresat-o asociațiilor, mișcărilor și ligilor românești pentru a veni la tribuna de lansare, exprimare și cunoaștere reciprcocă din spațiul publicistic al ziarului Națiunea, în vederea  constituirii unui „grup al grupurilor” de inițiativă și a organizării primei mari adunări naționale a forțelor civice progresiste din România și din diaspora, neimplicate politic,  pentru  trecerea de la starea de spirit a A.F.N.  la coagularea unui pol civic istoric, acțiuni de a căror organizare, mediere și mediatizare s-a angajat  să se ocupe grupul de presă Alcero-Națiunea, iată că ni s-a alăturat încă un partener important:     

Mișcarea pentru Bunul Simț

Mișcarea Pentru Bunul Simț – M.B.S. –  se vrea un mijloc de atitudine în plan social; o mișcare apolitică pentru normalitate, deshisă tuturor persoanelor care nu vor să uite că suntem oameni; o mișcare fondată pe principiile eticii, echității, onoarei, decenței, adevărului în gând și fapte. O mișcare în interiorul căreia adevăratele valori și meritocrația să se simtă acasă. O mișcare civică pe orizontală, fară ierarhii, fără carierism, fără oportunism.

Manifestul “Mişcării pentru Bunul Simţ”

Suntem români. Suntem români patrioți.

Prins cu grijile vieţii cotidiene, preocupat mereu pentru ziua de mâine, manipulat sistematic şi smuls de buzunare din toate părţile, românul nu mai reuşeşte să-şi trăiască viaţa în normalitate. Românul de fapt supravieţuieşte… Se descurcă fiecare cum poate şi pare că viaţa ne trăieşte pe noi şi nu invers, pentru că am pierdut total controlul asupra a tot ceea ce ne înconjoară, întocmai ca o frunză pe apă, sau în vânt… Şi întocmai ca o frunză în vânt sunt opiniile şi părerile noastre, pentru că nu prea mai avem umulte cuvinte de spus. Deși le spunem, unii în şoaptă, scrâşnind din dinţi, alţii bombănind, mulţi strigând cu furie, ca într-un dialog al surzilor în care vorbim cu toţii şi nu ascultă nimeni…

Cei care ar trebui să ne asculte şi să ne reprezinte, distinşii noştri politicieni, au alte treburi. Odată ce i-am legitimizat cu voturile noastre, gata, nu mai contăm pentru ei. Pentru că ei ştiu bine că, după ce s-au văzut cu sacii-n căruţă) timp de patru ani nimeni nu le mai poate face nimic şi la adăpostul imunităţii ne sfidează, îşi fac de cap. Priorităţile lor sunt interesele personale și cele de partid şi, dacă le mai rămâne timp, se mai se mai gândesc şi la imaginea lor pentru următoarele alegeri, făcând câte o acţiune cu pompă, având grijă să fie înconjurați de multe camere de luat vederi şi de ziarişti, dispuşi să le mediatizeze  imaginea, lucrătura…

„Les jeux sont fait, rien non va plus!…”

Jocurile în politică şi în economie sunt făcute. Se pare că nu se mai acceptă nimic.

Din punct de vedere social trăim într-o stare permanentă de agitaţie dusă până la extrem. Suportăm zilnic un bombardament mediatic plin de senzaţionalism, de sex, de droguri, de ştiri negative, prin care suntem manipulaţi şi prin care ni se induce ideea că tot ceea ce contează în lumea asta sunt banii. Creierele fragile ale copiilor noştri sunt  mitraliate sistematic, urmărindu-se trezirea instinctelor primare, anihilarea inteligenţei şi transformarea generaţiilor viitoare într-o turmă, acţiuni în urma cărora fiii noştri nu mai înţeleg ceea ce este bine şi ceea ce este rău, nu mai sunt capabili să facă diferenţa între corect şi incorect, normal şi anormal, decent şi indecent, moral şi imoral. Toate ne sunt prezentate de-a valma într-o succesiune năucitoare şi într-o manieră care creează o teribilă confuzie.

Trebuie să învăţăm să ne ferim de manipulări şi de provocări. Propaganda şi manipularea sunt lucruri la care unii se pricep foarte bine. Şi tot foarte bine se pricep în a ne asmuţi unul contra celuilalt: “dezbină şi trage foloase”, sau:” dezbină şi stăpâneşte”, concepte pe care le simţim zilnic pe pielea noastră. Este stimulat egoismul feroce, individualismul, orgoliul, nepăsarea faţă de tot ceea ce se petrece în jur şi mai ales faţă de suferinţele altora. Este promovată invidia că instrument al dezbinării noastre. Clasa politică ne înrăieşte şi ne învrăjbeşte pentru ca “cineva” să tragă foloase. Se practică demonizarea şi demonetizarea termenilor ce exprimă coeziunea şi unitatea dintre membrii unei comunităţi, prin batjocură şi false etichetări.

Decum încearcă să vină cineva cu o ideie de schimbare, e imediat redus la tăcere de maşina de propagandă gălăgioasă şi de împroşcat noroi, specializată în diversiuni şi acţiuni de compromitere publică, prin intermediul căreia idealistul este luat în derâdere, taxat drept comunist sau extremist şi aruncat în derizoriu chiar înainte de a termina ceea ce are de spus. Inamicii publici trebuiesc anihilaţi din faşă…

Atunci, nouă ce ne mai rămâne de făcut?

După părerea “distinşilor” politicieni și oligarhi, nimic… Lor le convine postura de conducători de turmă,   de „ciobani”, turmă pe care o vor cât mai tâmpă, cât mai  dezinformată, pentru că cine deţine informaţia deţine şi puterea, cât mai puţin educată, pentru că cei mai puţin instruiţi sunt mai uşor de manipulat şi cât mai săracă, pentru că cei disperat de săraci sunt mult mai uşor şi mai ieftin de prostit, de corupt.

Asta e părerea lor… Dar a noastră, a generaţiei noastre “de sacrificiu” cum ne-au numit în vremea dictaturii? Noi ce vrem? Oare chiar au reuşit să ne transforme într-o “turmă inertă”? Oare chiar ne-au pus pumnul în gură cu democraţia asta “originală”, ca mai toate lucrurile de pe la noi, în care cei mulţi, de la bază, muncesc şi fac sacrificii, pentru ca cei puţini, din vârf, să obţină beneficii, întocmai ca într-o piramidă?

Eu unul m-am săturat să mai ascult cât de rău o ducem. M-am săturat să trăiesc într-un “neam de bocitoare”, să trăiesc mereu cu “drobul de sare” pe sobă şi să stau să mă uit la el…Cade, nu cade…Aşa că mi-am luat inima în dinţi şi de dragul copiilor noştri, al viitorului lor şi al nepoţilor, vreau să vă propun, cu toată modestia, iniţierea unei mişcări sociale.

M-am gândit că n-ar fi rău dacă s-ar numi “MIŞCAREA PENTRU BUNUL SIMŢ”…

Pentru că sunt convins că una din cauzele pentru care o ducem din ce în ce mai rău este reaua credinţă şi lipsa totală de bun simţ, care ne-a fost indusă de către cei plătiţi din banii noştri să ne facă viaţa mai bună, sau măcar normală…Vreau să precizez, încă de la început, că nu o gândesc ca pe o mişcare “contra” a ceva sau a cuiva anume, ci ca pe o mişcare “pentru”…

M-am săturat să mai fiu “contra”. Nu are rost. Dacă mă uit la televizor şi nu-mi place ceea ce văd, nu mă opreşte nimeni să schimb canalul. Şi dacă nu-mi place nici acolo îl închid şi gata!

În toţi anii de după revoluţie, românii au votat permanent „împotrivă”…Contra comunismului, contra lui Iliescu, lui Năstase, Vadim, Băsescu… fără să se preocupe de ceea ce vor pune în locul lor… Important era și este  să nu mai fie cine a fost! Şi rezultatele se văd, din nefericre, în nivelul nostru de trai; în “fuga” românilor peste hotare; în industria care s-a vândut pe beţe de chibrituri; în agricultura fărâmiţată şi lăsată de izbelişte; în economia care se prăbuşeşte…

“Mişcarea pentru Bunul Simţ” este o mişcare a cetăţenilor liberi. Liber înseamnă, după părerea mea – neangajat politic. A face parte dintr-un partid înseamnă a respecta disciplina de partid. Înseamnă să-ţi subordonezi gândirea şi acţiunile, intereselor de partid, care de multe ori, din raţiuni de luptă pentru putere, nu corespund şi cu interesele cetăţeanului de rând.

Suntem o mişcare pe orizontală, deschisă tuturor cetăţenilor cu discernământul intact, indiferent de naţionalitate, sex sau origine socială, credincioşilor de orice religie şi ateilor în aceeaşi măsură, indiferent de pregătirea lor şcolară sau profesională. Important este să fie persoane decente şi raţionale care nu şi-au pierdut speranţa că mai există încă valoare autentică şi modestie, onoare şi morală, conduită etică şi respect, adevăr şi merit, într-un cuvânt – OMENIE!

Vom încerca să scoatem la lumină ideile şi persoanele cu adevărat valoroase pentru societate. Pentru că prea mulţi oameni de valoare s-au retras din viaţa publică şi e păcat că se pierd în anonimat pentru că nu reuşesc să treacă de tupeul impostorilor, profitorilor şi carieriştilor.

Vom scrie împreună un “Cod al bunului Simţ” în care să cuprindem toată înţelepciunea populară, din cele mai vechi timpuri, adaptată la necesităţile şi realitaţile zilelor noastre.

E timpul…

Să ne unim şi să facem ca ideile bune pentru noi toţi să coboare din cărţi pe stradă şi să iasă din familie în societate, (deşi avem multe de schimbat şi în interiorul familiei: prea multe divorţuri, prea mulţi copii care suferă, prea multe orgolii, prea mult egoism);

Să ne reamintim că suntem oameni, dotaţi cu raţiune;

Să reîncepem să gândim, pentru că societatea actuală ne stimulează doar instinctele şi consumismul;

Să reînvăţăm să ascultăm şi să respectăm opiniile altora chiar şi atunci când nu suntem de acord cu ele;

Să redescoperim calmul şi normalitatea, căci nu mereu cel ce urlă mai tare are şi dreptate;

Să ne amintim că oamenii sunt fiinţe sociale;

Să redescoperim care sunt adevăratele valori pentru care merită să trăim;

Să învăţăm să citim printre rânduri şi să auzim şi cuvintele nerostite dintr-un discurs public.

Să învăţăm să respectăm o persoană după cum vorbeşte, după cum se comportă şi după ceea ce face pentru societate şi nu după banii pe care îi are în buzunar (căci respectul nostru îl merită doar cei care şi-au făcut averea în mod cinstit)!

E timpul să ne reamintim şi să ne dăm motive… să zâmbim!

Şi să nu uităm că AVEM TIMP!…

Vă propun să ne întâlnim deocamdată on-line, să punem pe hârtie toate câte le gândim, să le analizăm, cu calm şi luciditate, să ne punem ordine în gândire, să ne învăţăm unii pe alţii şi să ne ajutăm reciproc să trăim decent, normal şi de ce nu… mai bine!…

Să ne imaginăm o societate ideală, să începem să o schiţăm, să o gândim în cele mai mici detalii, să ne aducem cu toţii contribuţia, fiecare după pregătirea şi experienţa lui şi când nu va mai fi nimic de adăugat, să ne expunem ideile, să le susţinem cu argumente şi în modul cel mai democratic cu putinţă să propunem înfăptuirea unei astfel de societăţi!

Să ne recuperăm democraţia de jos în sus. Să ne învăţăm copiii să facă diferenţele cuvenite, să-i educăm şi să-i pregătim pentru punerea în practică a unui astfel de proiect, în care să troneze BUNUL SIMŢ, meritocraţia şi binele comun, pentru că fiecare dintre noi contează, pentru el însuşi, pentru familia lui, pentru toţi cei din jurul său şi pentru societate!…

M.B.S. este deschisă tuturor persoanelor care cred că au ceva bun de spus, cuvinte care să construiască, tuturor acelor “locuitori ai cetăţii” care sunt în stare să emită o ideie şi să o susţină cu argumente. Suntem sătui de acei „guru”, de acele persoane care le ştiu pe toate, vorbesc numai în definiţii şi nu acceptă replică și cred că le este rezervată cariera în politică…

Invităm toţi oamenii de valoare să nu mai stea deoparte. Le promitem o tribună a bunului simţ de la care să ne vorbească, să ne împărtăşească din experienţa lor. Le promitem un dialog deschis şi corect şi îi asigurăm de tot respectul şi atenţia din partea noastră.

Aştept persoanele care cred că încă se mai poate face ceva pentru viitorul copiilor noştri, să-mi scrie la adresa: pentrubunulsimt@hotmail.com

De asemenea, vă invităm să ne urmăriţi postările de pe blogul mişcării, oglinda şi motorul acţiunilor noastre: http://miscareapentrubunsimt.blogspot.com/

(Remus Constantin Raclău – Italia)

V

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*