„Artă la pachet” – să ne promovăm tinerii artiști!

Cu sincera intenție de a promova nu doar un singur artist, ci mai multe talente provenite din domenii diferite, expoziţia intitulată „Artă la pachet” dezvăluie în cadrul Galeriei Foto a Cinematografului Patria  o serie de lucrări de fotografie, pictură, ilustraţie şi bandă desenată create de patru tineri entuziaşti: Ana-Maria Iana, Roxana Ciucalau, Oana Popescu şi Mihai Grăjdeanu.  Expunerea acestei fuziunii artistice se datorează Organizaţiei Civice Alternative şi Young Leaders for a United Europe în colaborare cu România Film şi Clubul Presei Transatlantice.

 

Fotografie

 

Deși nu a urmat studii legate de artele vizuale, fiind absolventă a Facultăţii de Litere. Ana-Maria Iana se simte la cei 25 de ani pe care îi are strâns legată de arta fotografică. O tainică legăură cevine și din propria-i convingere că, deși văzul deține cea mai mare pondere, dintre simțuri, în perceperea spațiului din jur, de fapt, noi nu vedem, nu parcurgem cu ochii o realitate.

Fotografiile realizate de artistă sunt încercări de a spune poveşti ce nu sunt expuse niciodata în întregime, ci pe bucăţi de puzzele, piesa care completează imaginea fiind  detinută mereu de privitor.

Legat de mesajul imaginiilor surprinse, Ana-Maria Iana ne pune totuși „în gardă”:„Eu nu fac afirmaţii prin pozele mele, pun întrebari şi semnalez lucruri care mă scot din inerţie sau mă fac să simt ceva. Şi odată găsită povestea, muşc din ea cu aparatul sperând că poza o să dea mai departe vibraţia care m-a făcut să apăs pe buton”.

 

Pictură

 

Gălățeanca de 23 de ani, Roxana Ciucalau a studiat la Facultatea de Arte Decorative şi Design Bucureşti, sectia artă murală, în prezent fiind masterand la aceeaşi specialitate. Natura studiilor şi-a pus o amprentă evidentă asupra creaţiilor sale, realizate în stil decorativ îmbinat cu porţiuni picturale, şi o tematică simbolică des abordată: „Icoana”. Aflată în prim plan, silueta umană este uneori doar sugerată şi transpusă în mod repetativ cu scopul de a se crea un spaţiu organizat, redat  prin îmbinări cromatice variate şi transparenţe.

Despre creaţiile sale, Roxana Ciucalau: „Privind din propria perspectivă, dintre toate domeniile artei, pictura prin caracteristicile sale prefaţează cel mai bine trăirile interioare pe care astfel încerc să le împărtăşesc celorlalţi prin formă şi culoare”.

 

Ilustraţie

 

Născută în Brasov, Oana Popescu are 21 de ani și este în prezent cursantă a Universităţii Naţionale de Arte Plastice din Bucureşti, secţia sculptură. Atrasă de originile omului de la ţară, artista îşi propune să ofere privitorului prin creaţiile sale imagini reale, profunde şi semnificative ale omului situat în spaţiul rural cu problemele sale cotidiene,  ascunse de multe ori prin atitudini ironice şi situaţii comico-tragice. „Trăiesc printre schiţe, culori, îmi modelez bucuriile, tristeţiile, curajul şi sensibilitatea, mă încarc de fiecare dată în acest univers artistic. Drumul unui artist este presărat cu cele mai intense clipe”, spune artista.

 

 

Benzi desenate

 

Născut în Mangalia şi stabilit în Bucureşti, Mihai Grăjdeanu are vârsta de 24 de ani. Legat de începuturi, îşi aminteşte faptul că primele benzi desenate le-a realizat undeva între 11 şi 14 ani,  creionate pe foi A4, unele în culori.

A publicat până în prezent benzi desenate : „După Gratii”, „Ciutanul vol I” şi „Legendele Dacilor”, iar momentan face parte din grupul de tineri artişti BD al revistei Comics, lucrează la continuarea trilogiei cu Ciutanul Vol II şi susţine ateliere de benzi desenate pentru copii prin ţară. Lucrările expuse cu această ocazie aparţin unei poveşti despre România aflată în al doilea război mondial, banda desentă fiind creată în cinstea veteranilor de razboi şi în memoria soldaţilor români morţi în lupta pentru eliberarea Basarabiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*