
Abia se terminase ,,războiul icoanelor”, că a început altul! A fost destul astă-toamnă ca un profesoraş de pe la Buzău să se plângă că fiica sa din clasa a III-a se simte terorizată pentru faptul că în clasa în care învaţă se află o icoană. Imediat s-au găsit susţinători, care au provocat o adevărată furtună. Cum la orice lucru rău dracul găseşte destui susţinători, a găsit şi de data aceea. A fost nevoie de luări de poziţii oficiale din partea Patriarhiei Române, din partea unor instituţii de cultură, din partea presei şi din partea unor numeroşi oameni de bine. Pe internet, spre exemplu, s-au adunat mii de mesaje venite din ţară şi din străinătate ale unor oameni de bună credinţă, care susţineau menţinerea icoanelor în şcoală. Ele se pot găsi grupate sub titlul ,,Războiul icoanelor”. Le-am copiat şi au ieşit…. 1200 pagini, format de coală ministerială. Până la urmă icoanele au rămas în şcoli!
A trecut acel ,,război” şi a început altul: războiul împotriva disciplinei Religie. O serie de inimoşi din ministerul de resort au alcătuit un proiect de lege a învăţământului, în care se prevede că Religia este scoasă din învăţământul liceal. Felicitări, Domnule Ministru! Mult ai dat, dar ai reuşit să ieşi în evidenţă! Noroc că proiectul legii respective încă n-a fost votat în parlament, aşa că încă mai poate interveni opinia publică. În acest sens, Patriarhia Română a declanşat o campanie intitulată ,,Nici un liceu fără Dumnezeu!”. A alcătuit chestionare pentru diferite categorii de vârstă, inclusiv pentru elevii de liceu. La data respectivă, am scos de pe internet acel chestionar destinat elevilor, l-am multiplicat şi l-am împărţit celor aproape 350 elevi de la Colegiul Naţional Economic „Th. Costescu” din Tr. Severin, la care predam religia. Am fost profund impresionat de răspunsurile date la întrebările din chestionar. În unanimitate, elevii susţin menţinerea Religiei în liceu ca pe o normalitate, ca pe ceva intrat în firea lucrurilor. Una din întrebări se referea la motivele pe care le presupun elevii că ar fi dus la scoaterea religiei din liceu. M-a amuzat răspunsul unora: simplu, direct, fără menajamente: ,,L-a deranjat pe dracu!” Dacă te gândeşti bine, ei au dreptate. Multe pagini trebuiau scrise, ca să spui pe departe ceea ce ei au spus în câteva cuvinte! Să sperăm că bunul simţ şi buna credinţă românească va învinge şi religia va rămâne ca materie de studiu în liceu.
Mă întreb dacă nu cumva şi acest proiect de lege face parte din nota de plată pe care o primeşte Biserica Ortodoxă Română pentru atitudinea pe care a avut-o după Revoluţie faţă de viaţa politică. Poate ar fi vremea ca Sfântul Sinod să-şi revadă poziţia privind implicarea clerului în viaţa societăţii. Este ştiut că Sfântul Sinod a interzis preoţilor şi ierarhilor de a participa la alegerile locale şi centrale. Întotdeauna ierarhii au făcut parte din Divanul ţării, apoi au avut locuri de drept, alături de reprezentanţii Armatei în Parlamentul României. În perioada dintre cele două războaie mondiale patriarhul Miron Cristea a fost prim-ministru şi locţiitor de rege. Preoţii au participat la alegeri şi unii dintre ei au ajuns chiar parlamentari, dar foarte mulţi au fost consilieri în consiliile judeţene, orăşeneşti şi comunale. O revenire la o astfel de situaţie ar fi mai mult decât necesară azi. Este trist ca să dezbată problemele Bisericii nişte oameni care au fost ultima dată într-o biserică atunci când i-a dus naşa să-i boteze; este trist când sectarii ajung parlamentari, acum chiar au ajuns europarlamentari, fără a mai vorbi de consiliile locale. Este adevărat că în astfel de demnităţi ierarhii şi preoţii vor fi mai expuşi la critici şi bârfe, dar trebuie avut în vedere că există un adevărat război în lume între bine şi rău. E imposibil să participi la război fără să ţi se şifoneze hainele, fără să fii stropit de noroi sau de sânge, fără să fii rănit sau chiar ucis. E război, nu?
Lasă un răspuns