Universul ca o floare

Simbolurile florale au pus stăpânire pe una dintre încăperile Muzeului Național de Geologie, cu ocazia desfăşurării expoziţiei de pictură „Corole” aparţinând artistului Tamina (Tatiana Mihăilescu).

Florile, redate de-a lungul timpului de mulţi artişti, se despart de simpla atribuţie decorativă. În lucrările Tatianei Mihăilescu ele nu sunt surprinse în ipostazele picturale clasice, naturi statice ori peisaje, ci se încadrează într-un rol principal, transmițând stările unor făpturi reale, cunoscute şi studiate de autoare

Însufleţită, fiecare floare-personaj, fie ea o camelie, lalea, trandafir sau liliac, invită privitorul la meditaţie, la descoperirea liniştii sufleteşti şi a frumosului existent în detalii pe care natura darnică ni le oferă prin elemente pline de ingenuitate.

Învolburate ori discrete precum o şoaptă, în maniere simililare strărilor umane, aceste flori sunt reprezentate într-o tehnică picturală aparte, glasiurile, acele suprapuneri foarte transparete de straturi de uleiuri în amestec cu răsini, în care îmbinarea culorilor se produce optic, obţinându-se un rafinament diferit de cel în urma amestecului acestora pe paletă. Presupunând o pensulaţie specială, această tehnică este una laborioasă, întrucât după fiecare strat se aşteaptă uscarea, procesul durând luni de zile.

Creaţiile Tatianei Mihăilescu, contrazic astfel atât prin reprezentările florale diafane cât şi prin natura tehnicilor picturale,  duritatea şi ritmul de desfăşurare al lumii actuale.

Stilul pictural abordat în prezent îşi are originile într-o pasiune a artistei legată de secretul tehnicilor vechi ale maeştrilor, pasiune valorificată în urma studiilor în cadrul Academiei de Artă din Bucureşti (secţiile Conservarea şi Restaurarea Operei de Artă  şi  Pictură). Tatiana Mihăilescu a profesat ca restaurator în cadrul Muzeului Naţional de Artă al României, si ulterior la Muzeului de Istorie si Artă al Municipiului Bucureşti, Laboratorul de Restaurarea si Conservarea Picturii în Ulei. Începând cu 1999 este membră a CC-ICOM (Comitetul de Conservare – Restaurare al Consiliului Internaţional al Muzeelor), membră a UAPR Bucureşti şi a IAA (Asociaţia Internaţională a Artiştilor Profesionişti).

Ca un adevărat pictor al florilor, ca făpturi vii, Tatiana Mihăilescu ne transmite un mesaj discret, cu un farmec aparte al detaliilor, în care fiecare element transpus pe panză într-o manieră figurativă sau apropiată de abstract prezintă o altă stare de spirit, cu o muzicalitate ce revine jocului de lumini.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

*