Pornind la de premiza bine înteleasă de-a lungul timpului, aceea că reclama este sufletul comerţului, expoziţia multimedia „Reclame vechi românești 1860-1989” organizată de Institutul Cultural Român, ne reaminteşte faptul că pentru a ne înţelege bine prezentul, trebuie să ne cunoaştem trecutul.
O fărâmă din istoria şi publicitatea veche românească este scoasă la lumină prin intermediul colecţiei apatinând lui Florian Ciobanu, colecţie ce deschide lada de zestre a timpului apus cu dezvăluiri ale unor manifestări publicitare româneşti din secolele XIX şi XX: ziare, broşuri sau diverse obiecte, precum şi spoturi video din Arhiva Naţională de Filme.
Fost publicitar, manifestând o înclinaţie faţă de vechi, frumos şi istorie, povestea pasiunii lui Florian Ciobanu a început observând similitudinea reclamelor recente cu cele din trecut. Cum tot ce este vechi, cu timpul devine o artă, nu doar datorită calităţii, ci a valorii de marturie a unor vremuri devenite istorie, expozitia-eveniment cuprinde campanii integrate din 1938 pentru Fabrica de ciocolată şi produse zaharoase Regina Maria sau pentru faimoasa bere Bragadiru, reclame la nectarul Mamaia sau săpunul Pisica, cat şi scurtmetraje pentru promovarea turismului românesc (Sighişoara, Dracula).
Atmosfera din epoca socialistă este redată prin diverse obiecte, cu scopul primar de a împărtăşi tinerilor care nu au trăit acele vremuri. De la televizorul alb-negru şi radio, la nelipsitele mileuri şi bibelouri, discuri muzicale ori carnetul de C.E.C. Nu lipsesc nici ziarele și cărțile acelei epoci, nici mai puțin celebrel sifoane, sticle şi borcane.
Colecția lui Florian Ciobanu cuprinde mii de afișe, remarcabile fiind cele din revistele românești de-a lungul unui veac și jumătate, din jurul anului 1840 – începând cu Albina românească (1843) a lui Gheorghe Asachi și cu Foaie pentru minte, inimă și literatură (1850), şi parcurgând Diarulu Buciumulu (1863-1864), Romanulu (1863), Trompeta Carpaților (1874) și Resboiul (1877) – până în 1990.
Lasă un răspuns