E verde-n jur și spicele-s gata de rod, e aur în lan și ielele încearcă să-ți facă vrăji, să te ademenească în hora lor, să te-nvețe să joci Drăgaica, să-ți prindă coronița din flori de Sânziene. Înmiresmate și firave, Sânzienele înfloresc de cele mai multe ori la nașterea Sf. Ioan Botezătorul, tinerele noastre fete le culeg și se-mpodobesc, își gătesc casa, își așteaptă ursitul.
Nume de floare, nume de zi, nume de obicei, Sânzienele, trec dintr-o zonă în alta a țării, îmbracă alte veșminte, dar ca manifestare, nu se deosebesc prea mult. Cunoscută și ca sărbătoare a grâului, a adunatului spicelor și a belșugului verii, ziua de Sânziene mai trezește din amorțeala spirituală tineretul nostru de la sate. Momit cu discoteci și casete (unele, zic gurile rele, cam nelalocul lor), tineretul nostru autohton a cam uitat obârșia sărbătorilor, tradiția este tratată ca Cenușăreasă, iar portul popular un simplu accesoriu la hora din sat , horă care, uneori, pe alocuri, mai capătă și iz de rock, ori influiențe de jazz! Dar nu-i nimic! N-ați observat că de cele mai multe ori, la o petrecere, oricât de sofisticată ar fi ea, dorindu-se .., ,de lume bună”, începută cu un vals ori un tangou, așa ,spre dimineață, hora noastră românească este prezentă-n pașii dansatorilor?
Este ceva venit așa, parcă ancestral, picioarele- ncep singure a se mișca într-un ritm binecunoscut, dansatorii s-adună unul câte unul și hora se mărește văzând cu ochii și, lăsându-se la o parte ,,eticheta’”, este prezentă uneori ,,Ciuleandra”, sârba,ba, uneori prezent este și ,,Călușul ” . Oare ce se-ntâmplă-n acele clipe? Forța divină întoarce sufletul la origini? Adună ielele și le vorbește într-un grai necunoscut nouă, cheamă Sânzienele și le dă coronițe din flori de câmp, adună apele râurilor și le glăsuiește despre rolul Drăgaicei?
Oarece se-ntâmplă în ziua nașterii Sf.Ioan Botezătorul? La trei zile după solstițiul de vară, ielele s-adună și-n noapte lor de vrajă încearcă să afle sortitul fetelor de măritat, găsește scaietele din lanul de grâu, îl ,,tunde” și-l aruncă peste casă indemnând firava fata să vadă cam ,,cât crește” el, scaietele, peste noapte! ,,Ei, vezi, cam peste atâta timp te vei mărita tu” par a-i spune Sânzienele și Sf. Ioan Botezătorul.
În luna lui ,,Cireșar”, pe râuri apar coronițe din flori de câmp, din flori de Sânziene, cum spun fetele noastre, noaptea Ielelor s-a dezlegat la dans de Drăgaică, iar ursitul se pare că le va veni acum, la horă, când înlănșâțuite, fetele noastre dansează Drăgaica, uitându-se lung după coronițele de Sânziene care dispar pe luciul apei. Se duc și se-ntorc, iar strigătul flăcăilor parcă-i tot mai aproape: ,,…vino, măi, vino măi, la Sânzieneeee!”
Lasă un răspuns