Își strânge puterea randurile în perspectiva alegerilor? Coagulează ea forța votului care poate veni din Diasporă? În mod cert! Și nu trebuie sa ne gândim doar la declarațiile ministrului român de externe, care se angaja recent să aducă un milion de voturi din Diaspora, nici la forțarea implementării votului prin corespondnță în condiții de securitate a votului exprimat destul de dubioase. Ci la fapul că, deși românii de afară au nevoie în multe cazuri de un sprijin urgent, la București se înființează fel și fel de comisii. Atât!
Astfel, chiar dacă publicația „Foaia românească” din Ungaria, care împlinește în acest an 60 de ani de apariție neîntreruptă, este pe cale să dispară din peisajul publicațiilor românilor de pretutindeni, chiar dacă, din motive financiare, Catedra de Limba şi Literatură Română a Facultăţii Pedagogice „Juhász Gyula” a Universităţii din Seghedin şi-ar putea înceta activitatea, Bucureștiul nu sprijină în mod real și imediat pe românii de dincolo de fruntariile patriei-mamă.
În fapt, în Parlamentul României au ajuns să ființeze două comisii având același obiect de activitate. Românii de pretutindeni. Dar nu pentru rezolvarea problemelor lor, ci pentru culegerea uzufructului politic al votului. Evident, efectele benefice pentru cei „vizați” sunt zero. Pentru cei „agățați” în aceste comisii este cu totul altă poveste.
La Camera Deputaţilor a fost înființată încă din luna februarie anul acesta o Comisie permanentă pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării. Scopul declarat era acela de a asigura organizarea, în luna octombrie a acestui an, a Congresului românilor de pretutindeni. Din comisie fac parte personaje deja celebre precum William Brînză, Alina-Ştefania Gorghiu, Mózes Zoltán Pálfi, Varujan Pambuccian, Dorin Uioreanu ori Dan-Radu Zătreanu.
Nu era de ajuns, așa că, recent, și în Senatul României s-a înfiinţat o comisie similară, cu o titulatură mai puțin pompoasă, Comisia pentru românii de pretutindeni, preşedintele acesteia fiind democrat-liberalul Viorel Badea, senator ales în Diaspora. Membrii în această comisie mai sunt Puiu Haşotti și… Traian Igaş, Mihail Hărdău, Cristian Ţopescu, György Frunda şi Anghel Iordănescu.
Lasă un răspuns